stotine podrhtavanja tla

Etna se ne smiruje: I dalje izbacuje lavu

Foto: Reuters/PIXSELL
Etna se ne smiruje: I dalje izbacuje lavu
25.12.2018.
u 15:01
Seizmolozi talijanskog instituta INGV zabilježili su "niz intenzivnih potresa" rano u ponedjeljak, kada se Etna probudila i počela izbacivati pepeo i lavu
Pogledaj originalni članak

Etna u utorak i dalje izbacuje lavu na talijanskom otoku Siciliji, dan nakon što su erupcije proizvele veliki oblak pepela koji je zatvorio lokalnu zračnu luku.

Aerodrom u Cataniji u utorak je proradio, no uz stotine podrhtavanja tla Etna daje do znanja da se nije smirila.

Seizmolozi talijanskog instituta INGV zabilježili su "niz intenzivnih potresa" rano u ponedjeljak, kada se Etna probudila i počela izbacivati pepeo i lavu.

Manje erupcije uobičajene su za Etnu, jeadan od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Podsjetimo, najjaktivniji europski vulkan Etna na Siciliji erupmirao je u ponedjeljak, a instrumenti su zabilježili više od 130 potresa, najjači od 4.3 stupnja, prenose svjetske agencije. Iz opservatorija je uočen tok lave iz nove pukotine na jugoistočnom krateru.

Foto: Reuters/PIXSELL
Etna

Vulkanski pepeo prekrio je obližnja sela, a privremeno je bio prekinut promet na aerodromu u Kataniji.

U ponedjeljak ujutro začula se snažna eksplozija blizu Etne. Na videosnimkama se vidi oblak dima iznad 3350 metara visokog vulkana. Ljudi u podnožju planine pozvani su da se sklone na sigurno.

Talijanski vulkanološki institut izmjerio je više od 130 potresa u razmaku od tri sata, počevši od 8 sati i 50 minuta ujutro. Najjači je bio magnitude 4 stupnja na sjeveroistočnoj strani etne blizu Piano Pernicane, a ostali su se osjetili na sjevernom krilu.

Nakon potresa uslijedile su intenzivne erupcije iz novoga kratera na jugoistoku.

Podrhtavanja tla nastavila su se poslijepodne i navečer, kada je zabilježen najjači potres u danu jakosti 4.3 stupnja. Posljednja veća erupcija dogodila se 1992.

Britanski tim stručnjaka u ožujku je naveo da se struktura najvećeg europskog vulkana pomiče prema moru 14 milimetara godišnje.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
Nepokolebljiv
18:22 25.12.2018.

Evo "spasiteljima svijeta" koji zala zaustaviti globalno zatoplenje laganiji zadatak kojim ce pokazati da je njihova "znanost" ucinkovita: Zaustavite tok lave nekoliko metara od kratera da nebi unistila domove stanovnistva sto stanuje blizu vulkana.