BOSANAC U AUSTRIJI

Enes Skalić s obitelji otišao ratovati u redovima ISIL-a

Foto: interpol
teroristi
Foto: Interpol screenshot
Enes Skalić
05.02.2015.
u 09:43
Interpol Austrije raspisao tjeralicu. Traga se za suprugom i troje malodobne djece
Pogledaj originalni članak

Austrijski odjel Interpola raspisao je tjeralicu za Enesom Skalićem (35) i njegovom obitelji za koje vjeruju da su otišli u Siriju boriti se na strani zloglasne vojske ISIL. Radi se o građaninu Austrije rođenom u gradu Bregenzu, čiji su roditelji podrijetlom iz BiH, koji je u Siriju za sobom poveo suprugu, austrijsku državljanku Michaelu (36) i tri kćeri Sarah, Ajlu i Enisu, koje imaju između devet i dvanaest godina, prenose jučer policijske informacije mediji u Austriji.

Supruga je zbog Enesa prešla na islam i s njim ima dvije kćeri koji su u posljednjih nekoliko godina živjeli u zapadnoštajerskom mjestu Wettmanstätten, nedaleko od granice sa Slovenijom. Radio je kao stolar, bio samostalan poduzetnik, ali očigledno nije imao uspjeha sa svojim malim tvrtkama. Kako pišu austrijski mediji, Michaelina sestra obavijestila je policiju 19. prosinca 2014. o nestanku obitelji nakon čega je pokrenuta istraga. Enes imao svoju stolarsku tvrtku u gradu Graz-Neuhart koju je poslije selio u Sigmundstadl i Wettmanstätten.

Zbog lošeg poslovanja, prošle jeseni je kuću stavio na prodaju. Gradonačelnik grada Graz-Neuhart Helmut Kriegl rekao je kako je obitelj bila tu sve do početka božićnih blagdana te da se sjeća da je Ajla, srednja kći, napisala u školskom dnevniku kako želi napraviti hodočašće u Meku i kako bi nosila maramu preko glave.

Živjeli su posve diskretno i nisu privlačili pozornost javnosti na sebe.

Austrijska služba za zaštitu državnog poretka i borbu protiv terorizma ima dosje o Enesu. Smatra se članom kruga “boraca za zapadnog Balkana”, islamista koji se okupljaju oko bečkog islamističkog vođe Mirsada Omerovića, zvanog Ebu Tejma i Bilala Bosnića iz BiH koji su nedavno uhićeni.

Bečki list Der Standard objavio je kako između Beča i Gornje Maoče dugo postoji veoma intenzivna razmjena. Prošlogodišnja uhićenja u Beču bila su organizirana uz pomoć informacija kojima raspolože Tužiteljstvo BiH. Oni su potvrdili kako surađuju s austrijskim vlastima u tim istragama.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar intimus 500
intimus 500
11:52 05.02.2015.

zabranit mu povrataka i točka ...

LI
liliZG
15:18 05.02.2015.

Oduzeti mu državljanstvo i zabraniti ulazak u europu,...i to je sve..

HR
HrvatSlavonac
12:27 05.02.2015.

jupi... jedan manje, neka ide