vojna povijest

Ekskluzivne fotografije: Vježba kojom je JNA '71. plašila Hrvatsku

Foto: Hrvatski državni arhiv
vježba (1)
Foto: Hrvatski državni arhiv
vježba (1)
Foto: Hrvatski državni arhiv
vježba (1)
Foto: Hrvatski državni arhiv
vježba (1)
Foto: Hrvatski državni arhiv
vježba (1)
Foto: Hrvatski državni arhiv
vježba (1)
11.02.2013.
u 18:07
40.000 sudionika: Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva navodi kako je to zacijelo bila najveća vojna vježba u poslijeratnoj Europi.
Pogledaj originalni članak

Novi broj VP-a, mjesečnika za vojnu povijest, donosi još jednu ekskluzivu. U njemu je objavljeno mnoštvo nikad dosad viđenih fotografija s velike vojne vježbe JNA koja se događala 1971. pod nazivom “Sloboda 71”.

Poruka reformistima

Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva, koji je i pripremio građu za objavu, navodi kako je to bila zacijelo najveća vojna vježba u poslijeratnoj Europi, u kojoj je sudjelovalo čak oko 40.000 pripadnika JNA i Teritorijalne obrane! Ta se vježba, u Jugoslaviji nazivana kao veliki manevar, održavala od 2. do 9. listopada 1971., nekoliko godina nakon vojne intervencije snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj, a u prilično burnom trenutku jugoslavenskog političkog života jer je očito trebala poslužiti za plašenje onih koji su tražili reforme u bivšoj Jugoslaviji. To je, naime, bilo vrijeme Hrvatskog proljeća. Vježbom je zapovijedao načelnik generalštaba JNA general-pukovnik Viktor Bubanj, a izvođenju određenih akcija nazočio je i vrhovni zapovjednik, maršal Josip Broz Tito. Vojna vježba odvijala se na području jugozapadne Slovenije (Bela krajina), središnje Hrvatske (Pokuplje – Lika – Kordun – Banija) te zapadne Bosne, a trebala je pokazati različite taktičke situacije: djelovanje zračnog desanta i odgovor na to, nasilni prelazak rijeke iz pokreta oklopno-mehaniziranim snagama, obranu rijeke te protunapad s bojevim gađanjem.

Obuhvat u tri republike

Prostor na kojem je izvođena vježba bio je podijeljen na širi i uži. Širi je bio omeđen rijekama Unom, Savom, Krkom i planinskim masivima Velike i Male Kapele te Plješivice, a obuhvaćao je Žumberak, Belu krajinu, Pokuplje, Baniju, Kordun, Cazinsku krajinu i dio Like. Uži prostor, na kojem je izvođena većina borbenih djelovanja, protezao se linijom Petrova gora – Jastrebarsko – Metlika – Črnomelj – Ogulin – Plaški – Bihać – Tržac – V. Kladuša.

>>Otkrivamo gdje se u Austriji od ’45. do ’46. skrivao poglavnik NDH

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:34 11.02.2013.

1.srpanj 2013. konačna točka na "I" gdje se odvajamo od Zapadnoga Balkana i pridruživamo se Srednjoeuropskim zemljama i nakon puno desetlječa dolazimo kamo i pripadamo i vjerom i ponašanjem i gospodarskim mogučnostima za napredak.. Hrvatska sve najbolje i Bog neka te čuva!

YU
yututu
15:37 12.02.2013.

Ovo je potvrda da su se srpski planovi o osvajanju celog YU-regiona planirali još za života zločinca starog, čekalo se samo da odapne pa da se srpska mašinerija smrti pokrene po strateškim pravcima, poglavito u pravcu Karlovca, radi cepanja rvackog "pereca" i seckanja ostataka

SR
Srboje
20:19 11.02.2013.

sve u svemu,mante se bajki i glupih naslova,daleko ste od njih