Spremni na intervencije

EGOS čuva vanjsku granicu EU

Foto: Reuters
EGOS
Foto: Reuters/PIXSELL
Europska unija
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Europska unija
06.10.2016.
u 14:55
Europska granična i obalna straža broji 1500 časnika za brzu reakciju koje će se po potrebi zvati i raspoređivati na vanjske granice Unije
Pogledaj originalni članak

Od danas vanjsku granicu Europske unije čuva nova “europska granična vojska”. Ta nova agencija – puna naziva Europska granična i obalna straža (EGOS) – broji 1500 časnika za brzu reakciju koje će se po potrebi zvati i raspoređivati na vanjske granice EU. Danas izlaze na granicu Turske i Bugarske kako bi pomogli u sprečavanju nelegalnog ulaska migranata. Pokaže li se potreba, čuvat će i granice Hrvatske.

Među njima, za sada, neće biti i hrvatskih policajaca iako u radu EGOS-a Hrvatska ima obvezu sudjelovati sa 65 službenika granične policije. Princip rada ove agencije, koja će nadopuniti Frontex (agencija EU za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama) jest taj, odgovaraju nam u MUP -u, da se “snage za brzu reakciju stavljaju na raspolaganje agenciji u roku od pet radnih dana nakon što izvršni direktor agencije i država članica domaćin usuglase operativni plan vezan uz pokretanje brze intervencije na vanjskim granicama”.

Država koja nedovoljno štiti granicu, a ne pozove europsku stražu, bit će de facto odsječena od ostataka EU uvođenjem graničnih kontrola. Krajnja mjera koju Europska komisija može poduzeti jest da sama pošalje stražu u državu koja ni nakon opetovanih preporuka, upozorenja i ponude za pomoć ne kontrolira granicu i propuštanjem velikog broja migranata ugrozi Schengen. U radu EGOS-a Hrvatska trenutačno sudjeluje u zajedničkim operativnim aktivnostima u Bugarskoj i Grčkoj.

Dva policajca nalaze se u Bugarskoj u okviru zajedničke operacije “FOA South Eastern”. “Do kraja godine nastavit će se s upućivanjem mjesečno po dva policijska službenika i odgovarajuće tehničke opreme”, navodi MUP. U okviru zajedničkih operacija “Poseidon Sea” i “Focal Points”, koje se provode u Grčkoj, Hrvatska će do kraja godine uputiti 36 policijskih službenika kroz redovito smjensko razdoblje od mjesec dana. •

>> Njemačke cestarine na Europskom sudu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
gooniegoogoo
22:54 06.10.2016.

u rekordnom roku od 5 dana na raspolaganju pa još 20 za razmještaj. potom primjena EUslamističke, a ne australske politike. EUslamija osigurana.