Vedran Mornar

Edukacija nastavnika za građanski odgoj jedna od najvažnijih mjera anitkorupcije

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Edukacija nastavnika za građanski odgoj jedna od najvažnijih mjera anitkorupcije
11.11.2014.
u 12:51
Antikorupcijsko vijeće danas je jednoglasno i praktički bez rasprave prihvatilo izvješća o primjeni antikorupcijskih mjera u resoru znanosti i obrazovanja u 2013. godini.
Pogledaj originalni članak

Antikorupcijsko vijeće danas je jednoglasno i praktički bez rasprave prihvatilo izvješća o primjeni antikorupcijskih mjera u resoru znanosti i obrazovanja u 2013. godini. Izvješća su podnijeli ministar zanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić.

U izvješćima se nije spominjala istraga zbog navodnih malverzacija u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, no kako je nova ravnateljica kasnije pojasnila novinarima, o tome ni ne može govoriti jer je istraga još u tijeku.

Ministar Mornar izvjestio je da je jedna od najvažnijih mjera suzbijanja korupcije edukacija nastavnika za građanski odgoj kroz koji bi učenici trebali učiti prepoznati neodgovorno ponašanje poput korupcije, nepotizma i klijentelizma.

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek najavila je da će od sljedeće godine, nakon dodiplomskih studija, zaživjeti i informatizacije prijava na diplomskim studijima, prvo na Sveučilištu u Rijeci.

- Sljedeće godine završit će prvi krug svih reakreditacija visokih učilišta i onda ćemo imati jasnu sliku obrazovanja u Hrvatskoj – dodala je Havranek.
Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović izdvojio je prepisivanje i plagiranje kao problem s kojim se susreću zaključivši kako je "to naslijeđe određenog društvenog konteksta".

- Ono je, unatoč nastojanjima nastavnika, kod učenika još uvijek prisutno više nego što je prihvatljivo, ako je uopće prihvatljiva ta pojava – kazao je Filipović. Član vijeća Branko Roglić pitao ga je što se događa s prepisanim i plagiranim diplomskim radovima.

- Nama se događa da nam ljudi koji su prepisivali diplomske radove sada sole pamet – primjetio je Roglić, a odgovorila mu je Havranek zaključkom kako je to problem koji se "tu i tamo javlja".
- Naravno, takve diplome se mogu poništiti, no do sada nismo imali mogućnost utvrđivanja plagijata. Radimo na tome da se taj sustav uvede barem na razini matičnih odbora – dodala je Havranek.
Člana vijeća, Antona Filića zanimalo je što Ministarstvo radi po pitanju suzbijanja korupcije u sportu, a ministar Mornar odgovorio je da se Ministarstvo vrlo teško može boriti protiv korupcije u profesionalnom sportu.

- Ono što možemo učiniti jest pravednije podijeliti novac iz državnog proračuna klubovima i udrugama. Zato upravo radimo na novom pravilniku o preraspodjeli tih sredstava, a mislim da se to u Hrvatskom olimpijskom odboru ne radi dovoljno transparentno – zaključio je ministar Mornar.   

>> Mornar: Ovdje ne treba ministar nego stečajni upravitelj

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:46 11.11.2014.

Koji komedijaši u ministarstvu igrarija.

SA
samazg
18:13 11.11.2014.

Građanski odgoj? Sjajan paravan za guranje liberlnih, kršćanofobičnih i anti-obiteljskih ideala. Od Mornara se ipak očekivalo nešto bolje....

DU
Deleted user
17:07 11.11.2014.

ministar, odmetnik .. konanačno nešto dobro u vladi