Čekaju godinu dana

DUUDI ih ignorira pa ne mogu širiti proizvodnju

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
braniteljska zadruga
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
braniteljska zadruga
10.11.2014.
u 06:45
Posadili ljekovito bilje te uzgajali kokoši hrvatice i pčele. Ne mogu proizvesti meda koliko ga mogu prodati u Njemačkoj!
Pogledaj originalni članak

Braniteljska poljoprivredna zadruga Pauk-Čeka iz Imotskog gotovo godinu dana čeka da Državni ured za upravljanje državnom imovinom raspiše javni natječaj za zakup parcele od 97.000 četvornih metara na području Imotskoga.

Država je vlasnik parcele, koja je bila uknjižena na MORH kada je početkom 90-ih na njoj započela gradnju vojarne, ali se odustalo, kao i od planova za zatvor na tom mjestu. Oko nedovršenih zgrada u kamenjaru i makiji baca se smeće, prostor je zapušten, a branitelji bi ga, tvrde, očistili i uredili.

Pozvali bi i druge

Na parceli bi posadili ljekovito bilje te uzgajali kokoši hrvatice i pčele. Obratili su se DUUDI-ju. – Tražili su dodatne papire koje smo im dostavili. Vještačenje je obavljeno lani u prosincu i čekamo raspisivanje javnog natječaja. Jedini vlasnik parcele je država, sve je čisto, nema razloga da se odugovlači – kaže Željko Tomas, upravitelj Braniteljske zadruge Pauk-Čeka. Pokušali su doznati zbog čega natječaj još nije raspisan, ali u DUUDI-ju više ni do koga ne mogu doći.

Zadrugari ne mogu proizvesti meda, koliko ga mogu prodati u Njemačkoj. Pozvali bi i druge da im se priključe, ali vrijeme prolazi, a državna administracija nikako da se pokrene.– Pokrenuli bismo tri izvozne ekološke proizvodnje. Uzgoj ljekovitog bilja je kompatibilan s kokoši hrvaticama koje u nasadima čupkaju samo korov, a ne diraju aromatično bilje poput smilja, kadulje ili dalmatinskog vriska. Okolo nasada postavili bismo košnice, a nema kvalitetnijeg meda od onog od ljekovitog bilja – kaže Tomas, koji je za pomoć zamolio i Ministarstvo branitelja pod kojim su braniteljske zadruge.

Stranka u postupku

Željka Šaponja, glasnogovornica DUUDI-ja, odgovorila nam je da je riječ o bivšoj vojnoj nekretnini kojom se raspolaže po prostornim planovima jedinica lokalne samouprave. “Prostornim planom je određena posebna namjena, a nakon izmjene plana moguć je i javni natječaj”, napisala je i dodala kako Zadruga, kao stranka u postupku, ima zakonsko pravo na informacije o stanju predmeta. Tomas tvrdi da im se više puta obraćao – uzalud. Pismeno se DUUDI-ju još u rujnu obratio i ministar Predrag Matić, pitao što je s predmetom te zamolio da odgovor pošalju i Zadruzi. Odgovor još nije dobio.

>>Matić: Braniteljske zadruge su najljepša braniteljska priča nakon rata

>>Iz škrinje izvukli recepte i zaposlili petero radnika

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.