Svijet u provinciji

Dugoreške ulice postale galerija prepuštena na milost vandalima

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Dugoreške ulice postale galerija prepuštena na milost vandalima
11.06.2012.
u 11:24
Omogućavaju prolaznicima da uzmu komad zida iz pothodnika, a Tika Taka ima za cilj da Duga Resa dobije svoj gradski sat
Pogledaj originalni članak

Dovesti svijet u provinciju zadatak je koji su si postavili članovi udruge Kunstbunker Duga Resa. To svake godine čine sjajnim Kunstbunker festivalom. No, prije ovogodišnjeg izdanja to su napravili i izložbom Dugoreška urbana umjetnost kreativnog dvojca Bok Bok, koji čine Nikola Vukmanić i Leonard Lesić. Za izložbu u dugoreškom kinu stanovnici su mogli doznati i ako su primijetili plakate na kojima je otisnut i lik gradonačelnika Ivana Baršića.

 – Ustvari, ne radi se isključivo o izložbi, nego o konceptualnom projektu – objašnjava Vukmanić.

 U kinu je postavljena izložba slika, a po ulicama Duge Rese instalacije: Street art galerija i Tika Taka.

 – U malom gradu bez galerije stvaramo galeriju, nudimo uvid u naša promišljanja – dodaje Vukmanić. Ti su si umjetnici dali zadatak urediti dugoreški pothodnik, pa su tako oslikali zidove i na njih postavili papirnate siluete. Djela ulične umjetnosti nisu uramljena u galerijama i čuvana od konzervatora.

Ona su prepuštena na milost i nemilost atmosferskim uvjetima i samovolji prolaznika. Upravo takvu sudbinu te vrste umjetnosti Vukmanić i Lesić ističu kao njezinu bit i ona omogućava najizravniju komunikaciju između umjetnika, odnosno njegovog djela i uživatelja umjetnosti.

 – Omogućavamo prolaznicima da uzmu naš komadić zida iz pothodnika. Zid je platno, a ulica galerija otvorena 24 sata. Izložba je tako ostavljena na milost i nemilost vandalima – objašnjava Vukmanić. Gotovo svaki grad ima i sat na najprometnijim ulicama i trgovima. No, Vukmanić i Lesić primijetili su da ga Duga Resa nema. Stoga je svrha instalacije Tika taka da Dugoj Resi pribavi gradski sat. Postavljen je na trgu kod zgrade gradske uprave.

 Treba također napomenuti da će novo izdanje Kunstbunker festivala početi početkom srpnja. Tada će u Karlovac i u Dugu Resu doći poznata svjetska imena ulične umjetnosti kao što su C-215, SR.X i Btoy. Organizatori izražavaju želju da se umjetnicima, između ostalog, dopusti i oslikavanje ostataka antifašističkog spomenika u Karlovcu, to jest zida čije je čišćenje Grad ovih dana naručio.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.