Croatia summit

Dubrovnik nema predsjedničkih apartmana za sve premijere

Foto: \'Zvonimir Pandza/Vecernji list\'
Dubrovnik nema predsjedničkih apartmana za sve premijere
09.07.2010.
u 07:30
Iako je njegov dolazak najavljen, premijer Berlusconi ipak neće doći. Ispričao se političkim problemima.
Pogledaj originalni članak

Dubrovnik je ovih dana zaista središte događanja. Dubrovačke ljetne igre su pred otvaranjem, teniski meč igraju Goran Ivanišević i John McEnroe, netom je završen filmski festival Libertas, a danas je počeo i Croatia Summit, peta konferencija šefova država i vlada, visokih dužnosnika europskih i sjevernoameričkih zemalja te predstavnika međunarodnih organizacija.

Superluksuzne vile

Dolazak brojnih visokih dužnosnika iz cijele Hrvatske uzbunio je i dubrovačke hotelijere. Naime, podrazumijeva se da se za predsjednike država i premijere osigurava najkvalitetniji smještaj, a ne smije se praviti razlika među njima. Kako niti jedan dubrovački hotel nema mnogo predsjedničkih ili sličnih apartmana, visoki će gosti biti smješteni u raznim hotelima.

Dubrovački hoteli posljednjih su godina uglavnom renovirani, a u svima njima je pri obnavljanju napravljen po jedan superluksuzni apartman.

Tako hotel Excelsior ima predsjednički apartman u Villi Odak te cijelu Villu Agavu koja može poslužiti toj svrsi, Imperial Hilton ima predsjednički te još jedan luksuzni apartman, dok se u hotelu Bellevue najluksuzniji apartman naziva "kraljevskim". Predsjedničke apartmane imaju i hoteli Libertas Rixos, Dubrovnik Pallace, u kojem se Croatia Summit i održava, te hoteli Dubrovnik President i Valamar Lacroma Resort. Hotel Argentina nema klasični apartman već iznajmljuje cijelu superluksuznu Villu Šeherezadu, a mogućnost smještaja visokih gostiju imaju i hoteli Villa Dubrovnik te Kazbek.

U kojima će od spomenutih apartmana koji od visokih gostiju biti smješteni teško je saznati jer se te informacije kriju. Dolazak visokih dužnosnika iz cijele Europe, kao i obično, donio je poseban režim prometa na dubrovačkim ulicama. Neka parkirališta su zatvorena, a građanima se preporučuje vožnja gradskim prijevozom.

Zabrana parkiranja

– Na određenim mjestima u Dubrovniku, zbog parkiranja brojnih vozila sudionika visokog skupa, bit će zabranjeno parkiranje osobnih vozila. U slučaju zastoja ili kraćih prekida u prometu, molimo građane za strpljenje te ih pozivamo da poštuju upute policijskih službenika – kažu u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Iako je njegov dolazak najavljen, talijanski premijer Silvio Berlusconi ipak se neće pojaviti na petom Croatia Summitu u Dubrovniku. Kako se može čuti, Berlusconi se ispričao političkim problemima koje mora rješavati.

Summit otvaraju premijerka Kosor i predsjednik Josipović

Dolazak su potvrdili francuski premijer Fillon, slovenski premijer Pahor, poljski Tusk te šef bugarske vlade Borisov. U Dubrovniku će o globalnim izazovima za jugoistočnu Europu raspravljati i albanski premijer Berisha, kosovski Thaqi i crnogorski premijer Milo Đukanović.

U raspravama će sudjelovati i cijeli niz ministara europskih zemalja te povjerenik za proširenje Fulle.

Uz premijerku Jadranku Kosor, Summit će otvoriti predsjednik Josipović.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DE
dezire
08:01 09.07.2010.

Pa u textu je naglašeno da dolaze tolika zvučna imena kod nas. za ovog francuskog iskreno nikad čuo. vjerojatno zato kaj sam nepismen. ali toliko poznat mi je albanski pa bugarin pa kosovsko pa crnogorski... paaaa. hm...

CA
caudillo_
09:19 09.07.2010.

janezu slažem se s tobom...treba se zvati zapadno balkanski tim više jer tvoji jodleri dolaze pa još više daju taj balkanski štih skupu samo bi ja još dodao balkansko-konjušarski sumit.

OB
-obrisani-
08:51 09.07.2010.

Pa zašto se zove Croatia Summit ? Moral bi se zvati Western Balkan Summit jer bi sa time dobio na širini, dubini i točnosti informacije o zbivanju...