UNOSAN POSAO BIVŠEG MINISTRA

Dubrovačka bolnica pokrivat će sve kruzere na Mediteranu

VL
Autor
Diana Glavina
24.02.2009.
u 20:53
Pogledaj originalni članak

Dubrovačka bolnica i njezin ravantelj Andro Vlahušić naveliko otvaraju vrata zdravstvenom turizmu vezanom uz krstarenje, i to kao medicinsko središte za liječenje putnika i posade s brojnih kruzera s područja istočnog Mediterana. Vlahušić vjeruje da će djelokrug vrlo brzo proširiti na brodove na kružnim putovanjima u svim mediteranskim zemljama.

– No, za početak, nakon “medicinske inspekcije” bolnice koju su obavili djelatnici najveće svjetske kompanije za krstarenja Royal Carribean i nakon njihovih odličnih ocjena za naš ukupan medicinski rad, dogovorili smo se o potpisivanju ugovora s četiri takve kompanije – kaže dr. Vlahušić koji će sredinom ožujka u Miamiju, u Floridi, gdje se održava najveći svjetski sajam kruzing industrije, potpisati ugovore za pružanje medicinskih usluga za putnike i posadu s kompanijama Royal Carribean, Carnival cruises i Costa, a sljedećeg tjedna u Dubrovniku s kompanijom MSC cruises. Te su kompanije prošle godine imale 273 uplovljavanja s otprilike tri tisuće putnika i članova posade po svakom uplovljavanju. Ukratko, riječ je o medicinskom tržištu s otprilike 800.000 putnika i posade.

– Dogovorene su svjetske cijene usluga, isplative za bolnicu kao i za kompanije. Prošlog tjedna kod nas je bio član posade Royal Carribeana kojemu su liječnici u Koreji rekli kako sumnjaju da ima tumor frontalnih sinusa. U pratnji drugog člana posade bolesnik je doputovao u Dubrovnik, operiran je i otpušten, a američka kompanija platit će bolnici račun prema dogovorenoj cijeni – opisuje Vlahušić te napominje da uz 130 vlastitih liječnika u bolnicu prema potrebi dolazi i 40-ak vodećih hrvatskih i svjetskih liječnika. A od novca koji ulazi u bolnicu mimo HZZO-a koristi imaju svi pacijenti jer se novac ulaže u razvoj i uređenje bolnice, edukaciju kadrova...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr