BANSKI DVORI

Vlada prihvatila odluku o državnim jamstvima za 3. maj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.08.2019.
u 10:31
Vlada će raspraviti i prijedlog kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine
Pogledaj originalni članak

U uvodnoj je riječi premijer Andrej Plenković kazao kako je 6. kolovoza s ministrima Horvatom, Bošnjakovićem i Butkovićem bio u Brodogradilištu 3. maj gdje se odvio razgovor s upravom tvrtke i predstavnicima sindikata.

- Danas ćemo na prvoj točci dnevnog reda donijeti odluku o davanju državnoga jamstva 3. maju kod HABOR-a ili neke druge poslovne banke u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka započetih novogradnji s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku - rekao je premijer.

Nakon sjednice Vlade održat će se konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika što je za premijera izvrsna prigoda da se s diplomatskim predstavnicima diljem svijeta utvrde prioriteti, osobito u smislu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici iduće godine.

- Otvorit ćemo sve teme na globalnoj, europskoj i regionalnoj razini, kao i što možemo obavijestiti naše diplomate o postignućima na unutarnjem planu - dodao je premijer, a osvrnuo se i na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

 

- Smatramo da je taj dan dio politike njegovanja kulture povijesnoga sjećanja utvrđenog Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine - kazao je.

Vlada će raspraviti i prijedlog kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine.

Ministar Horvat po pitanju Brodogradilišta 3. maja predlaže Vladi izdavanje kreditnih jamstva od strane države u iznosu do 150 milijuna kuna za deblokiranje računa te za dovršavanje radova koji su u završnoj fazi. Odluka je jednoglasno prihvaćena.

Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovori, istaknuo je Plenković, jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se "pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta".

Kako je ustvrdio premijer, to znači da bi budućnost 3. maja u svakom slučaju značila, barem u određenoj mjeri, i daljnje poslovanje Uljanika.

Također je jednoglasno prihvaćeno da je nova kandidatkinja za člana Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2019. do 2024. godine Dubravka Šuica.

- Dobro poznaje brojne europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije - istaknuo je premijer. 

Plenković je rekao da će se razgovori o tome koji će resor pripasti kojem kandidatu za EK nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Ujedno je i podsjetio na nedavni posjet nove čelnice Komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj.

- Dala nam je čvrstu podršku za ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura - istaknuo je. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DI
Dingo
10:19 22.08.2019.

Opet kupovina glasova našim novcima. Bez modernizacije gubici hrvatske brodogradnje su isplativi samo političarima koji rade samo za svoje interese.

MA
marijaqwer
09:30 22.08.2019.

Opet državna jamstva za mrtve tvrtke - dokle ????

SS
simpatican.simpa
10:38 22.08.2019.

koliko je samo Zakona prekršila Vlada oko brodogradilišta, oko isplata plaća, nitko ne zna tko je isplatio plaće , a firma bila debelo blokirana. Ukratko kupleraj na hrvatski način, nitko ne zna čemu jamstva, kad se ne zna jasna vizija i strategija oko brodogradnje. Još je zanimljivije da su suvlasnici banke, osiguravajuća društva i njih uopće ne zanimaju garancije, refinanciranja, najlakše je to prebaciti na porezne obveznike. Još jedno izvlačenje love. Zanimljivo bi bilo da svi ministri u Vladi za to jamstvo daju zabilježbu na svoju privatnu imovinu, da li bi onda to olako izglasali ? Lakše je s tuđim ku** po koprivama.