BEZ KRITERIJA PADA PRIHODA

Državne potpore proširene i na pravne osobe u sustavu sporta

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Bankomat
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
bankomat
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
bankomat
22.02.2021.
u 18:05
Važnim pritom izdvajaju da poslodavci u sustavu sporta ne trebaju dokazati da su imali pad prihoda/primitaka te mogu koristiti potporu za veljaču 2021.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za zapošljavanje dopunio je mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom, među kojima je novina da uključuje pravne osobe u sustavu sporta bez kriterija pada prihoda (za veljaču), izvijestili su u ponedjeljak iz HZZ-a.

Upravno vijeće HZZ-a je, naime, na današnjoj sjednici donijelo odluku o izmjenama i dopunama uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a koje se odnose na potpore za samozapošljavanje i za očuvanje radnih mjesta.

Tako se kod kod potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za siječanj-veljaču ove godine "dopunjuje popis ciljanih skupina poslodavaca te tako potporu mogu koristiti pravne osobe u sustavu sporta, i to sportske udruge iz članka 14. Zakona o sportu te sportski klubovi-sportska dionička društva iz članka 28. Zakona o sportu". Iznimno, pravne osobe u sustavu sporta ne moraju biti obveznici poreza na dobit, napominju iz HZZ-a.

"Poslodavci u sustavu sporta ostvaruju pravo na potporu za radnike koji su zaposleni temeljem ugovora o radu, a sukladno Zakonu o sportu i propisima o radu, kao trener, voditelj, instruktor, fizioterapeut ili ostalo administrativno i tehničko osoblje. Ciljana skupina radnika međutim ne uključuje sportaše, vlasnike, suvlasnike, osnivače, članove uprave i nadzornog odbora, direktore, prokuriste i slično", objašnjavaju iz HZZ-a u priopćenju.

Važnim pritom izdvajaju da poslodavci u sustavu sporta ne trebaju dokazati da su imali pad prihoda/primitaka te mogu koristiti potporu za veljaču 2021. u iznosu 4.000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Kod potpora za samozapošljavanje izmjenjen je kriterij vezan uz varijabilni iznos prihvatljivog troška za kupnju sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti (samo za djelatnost područja razvrstana po NKD-u - C prerađivačka industrija) "do najviše 20 posto od iznosa potpore radi racionalnijeg trošenja sredstava".

Iz HZZ-a također navode kako je u općim uvjetima provođenja mjera aktivne politike zapošljavanja dodatno pojašnjen pojam poslodavca u teškoćama, a nadopunjeno je i i pojašnjenje u kojim slučajevima je kod potpisa ugovora potrebna bjanko zadužnica te potpis jamca platca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.