Nakon presude

Čačić: Država će Županiji na kraju platiti 47 milijuna

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Radimir Čačić
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Radimir Čačić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Radimir Čačić
16.04.2019.
u 21:04
U presudi se navodi da je sporazum o sufinanciranju troškova najamnine sklopljen u svibnju 2013. pravno obvezujući. Država je, podsjetimo, ugovorene obveze prestala izvršavati 2015.
Pogledaj originalni članak

Ova je presuda donesena za prve dvije tužbe od ukupno četiri koje je podnijela Varaždinska županija, dok je u tijeku priprema pete. Potpuno je jasno i neupitno da će sve presude potvrditi da država mora platiti dug koji iznosi 40,5 milijuna kuna, a kamate 6,5 milijuna kuna, ukupno 47 milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić nakon što je Trgovački sud u Varaždinu u ponedjeljak donio nepravomoćnu presudu prema kojoj Ministarstvo znanosti i obrazovanja Varaždinskoj županiji treba isplatiti 14,2 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom, kao dug za najamnine za 32 škole i dvorane sagrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

U presudi se navodi da je sporazum o sufinanciranju troškova najamnine sklopljen u svibnju 2013. pravno obvezujući. Država je, podsjetimo, ugovorene obveze prestala izvršavati 2015., za vrijeme ministra Predraga Šustera, a ponovno ih se počela pridržavati tek u prosincu 2018.

– Na kraju će kamate narasti na od 12 do 13 milijuna kuna. Za to su odgovorni resorna ministrica Blaženka Divjak i Državno odvjetništvo. Ako već ministrica Divjak ne vodi računa o tome da će njezino ministarstvo imati desetak milijuna kuna manji proračun, onda bi je na to trebao upozoriti državni odvjetnik – istaknuo je župan Čačić koji smatra da potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica Divjak neplaćanjem već gotovo 50 milijuna kuna duga pokušavaju zaustaviti projekte Varaždinske županije. Županija je spor pokušala riješiti mirnim putem i bila je, tvrdi, spremna odreći se zateznih kamata i sama podmiriti svoj dio sudskih troškova. U HNS-u uzvraćaju da župan Čačić sve ove godine nije učinio ništa da bi riješio problem koji je sam stvorio. Spor je, podsjećaju, pokrenuo P. Štromar kad je bio varaždinski župan, a sad je kao potpredsjednik Vlade osigurao trajno rješenje za JPP, kojim će se Varaždinskoj županiji do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna.

– Radimir Čačić, kad je bio župan u prethodnom mandatu, dogovorio je s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sufinanciranje izgradnje škola i dvorana 2006. godine, ali taj dogovor nije ostvaren. Nisu stvoreni nikakvi zakonski okviri, a država nije preuzela obvezu sufinanciranja – ističu u HNS-u.

Nakon toga gradovima i općinama nametnuto je, dodaju, sufinanciranje od 20 posto za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru s privatnim partnerom, a tek je ova Vlada izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi osigurala trajno rješenje o sufinanciranju troškova i preuzela isplatu dugoročnih obveza na teret državnog proračuna.

VIDEO Župan Čačić izlazi na EU izbore sa svojom listom

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne razgovara. Na pitanje je li ikad zapucao na brata, kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KO
korektor1619
21:33 16.04.2019.

Neka drug čačić vrati milijarde za koliko je opljačkao državu, samo za Coning linić mu je otpisao stotine milijuna duga, da ne govorimo o ostalim kriminalnim aferama

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:28 16.04.2019.

Glavni partner u toj JPP pljački je uhićen, pravomoćno osuđen i završio je u zatvoru, dok je sva "slava" pripala "investitoru" Čačiću... Država sad retroaktivno još mora i podmiriti troškove te JPP pljačke? Druge županije koristile su EU fondove za financiranje svojih projekata, a u ovome slučaju sad država otplaćuje tuđi JPP kriminal? Čačić kao direktor prouzročio je stečaj težak preko 450 milijuna kuna, uključujući i nikad vraćeni dug prema državi od 50 milijun kuna bez kamata, te je pravnim malverzacijama prebacivao imovinu s tvrtke na tvrtku kako bi izbjegao plaćanje stotina milijuna kuna dugova. Zanimljivo je da je stečajni postupak Coninga, koji je trajao sedam godina, završio 2012. godine (za vrijeme Kukuriku vlade) i to samo par mjeseci prije objave Linićevog popisa poreznih dužnika. Linić i Čačić su sijamski blizanci rođeni u bankrotu nekadašnje “Riječke banke” u trenutku kada je Čačić poticao ali i uz pomoć svog brokera prije ostalih neopaženo podigao milijunske uloge i izašao na stražnja vrata Riječke banke, dok su naivni štediše čekali na riječkom Korzu da se otvore vrata već propale banke.

KO
komar64
09:55 17.04.2019.

...i tebi za vozački ispit.