Tržište novca

Država posudila bankama 715 milijuna kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Država posudila bankama 715 milijuna kuna
09.09.2015.
u 13:35
Državna riznica za potrebe svoje likvidnosti, odnosno izvršavanja svih mjesečnih rashoda, od ožujka ove godine nije imala potrebe za zaduživanjem, odnosno tekući mjesečni prihodi i priljevi bili su dostatni za izvršavanje svih rashoda i izdataka,
Pogledaj originalni članak

Državna riznica Ministarstva financija je danas preko Tržišta novca Zagreb, zahvaljujući dobroj likvidnosti, prvi puta plasirala viškove svojih sredstava u iznosu od 715,0 milijuna kuna. Sredstva su plasirana poslovnim bankama na rok od mjesec dana, s obzirom da planovi likvidnosti Državne riznice pokazuju i nadalje dobru situaciju s aspekta likvidnosti.

Sutra, 10. rujna Državna riznica otkupljuje i 1.214,0 milijuna kuna ranije izdanih trezorskih zapisa, a istovremeno izdaje samo 187,0 milijuna kuna novih trezorskih zapisa, tako da u financijski sustav vraća dodatnih 1.027,0 milijuna kuna.

Osim toga sutra će Državna riznica izvršiti redovnu isplatu mirovina preko tekućih računa banaka u iznosu od oko 2.500,00 milijuna kuna. To znači da će Državna riznica u ova dva dana prebaciti u financijski sustav preko 4 milijarde kuna i time znatno poboljšati kunsku likvidnost sudionika, prvenstveno banaka.

Državna riznica za potrebe svoje likvidnosti, odnosno izvršavanja svih mjesečnih rashoda, od ožujka ove godine nije imala potrebe za zaduživanjem, odnosno tekući mjesečni prihodi i priljevi bili su dostatni za izvršavanje svih rashoda i izdataka, poručuju iz Ministarstva financija.

>> Čini se da u Ministarstvu financija ne znaju koliko je Hrvatska dužna

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DJ
djurex
15:34 09.09.2015.

koja propaganda i suplja prica ha ha ..

DU
Deleted user
18:09 09.09.2015.

Ove su novce oteli gospodarstvu da bi sad, prije izbora mogli izvest ovu paradu.

Avatar nekakav
nekakav
17:29 09.09.2015.

to valjda je namijenjeno sdpovim, tj. kukuriku glasačima, koji popuše i malo žešće nebuloze od ove. samo da podsjetim pisca ovog pamfleta, koji se nije ni usudio komentirati ovu 'vijest', da je npr. država 25. kolovoza ove godine uzela skoro 2 mlrd kuna. trezorski zapisi, kamata.. to nije zaduženje? ha? ej moji kukavci, gotovo je s vama. samo što to vi još ne znate.