'Mladi za mlade'

Država hitno pronašla dio novca za asistente u nastavi

Foto: Thinkstock
Država hitno pronašla dio novca za asistente u nastavi
07.11.2014.
u 20:29
Jedini uvjet je da imaju između 15 i 29 godina i da se prijave na Zavod za zapošljavanje i budu prijavljeni barem jedan dan, kaže Mrsi
Pogledaj originalni članak

Konačno dobre vijesti za djecu s poteškoćama u razvoju. Nakon što je njih najmanje 60- ak cijeli tjedan u školu išlo bez pomoći, Dnevnik Nove TV doznaje da će Hrvatski zavod za zapošljavanje osigurati sredstva i po hitnom postupku dodijeliti novac za provođenje mjere 'Mladi za mlade'. No posao ipak nije potpuno riješen, jer polovicu plaće za svakog asistenta morat će izdvojiti jedinice lokalne samouprave.

 - Mi plaćamo, s prijevozom koji je 400 kuna, ukupno oko 3900 kuna. 50 posto toga plaća HZZ, a 50 posto lokalna samouprava. Ja se nadam da će lokalna samouprava iznaći sredstava da zajedno sufinanciramo ovu izuzetno važnu potrebu, rekao je za Novu TV Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

No novca ima za 40-ak asistenata. Broj djece s poteškoćama u razvoju je veći, i zato će se pomoć dodijeliti djeci koja su asistenta prijašnjih godina imala. Hitnim postupkom novac bi mogao biti podijeljen već sljedeći tjedan.

Jedini uvjet je da imaju između 15 i 29 godina i da se prijave na Zavod za zapošljavanje i budu prijavljeni barem jedan dan, kaže Mrsić.

 - Nema razlika između djeteta koje je 80-postotni invalid u Zagrebu ili Dubrovniku, prema tome, ovo je, ja bih rekao, loš rad ili nerad ministarstva i zbog toga su oštećena djeca u Slavonskom Brodu ili još nekim sredinama, izjavio je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda. Htjeli to ili ne - potez je sada na gradovima. No dio odgovornosti, ali i rješenje problema udruge traže i od ministarstva. "Vi morate kontaktirati županiju i gradove. Oni su vaši. Mi nismo ničiji", uzvratio je ministru Miljenko Mišljenović, Udruga osoba s cerebralnom paralizom iz Rijeke.

Dnevniku Nove TV jedinice lokalne uprave odgovorile su na upit s informacijom da traže novac i rješenje, ali i kako su nezadovoljni jer su dovedeni pred gotov čin. Da imaju novac za određeni broj djece, potvrdili su tako u Rijeci, a slične poruke stigle su ih Slavonskog Broda i Čakovca. Ove mjere su privremeno rješenje, dok se ne donese pravilnik o asistentima, koje udruge čekaju već 15 godina, a država poručuje da će biti donesen do kraja ove godine. Privremene mjere bit će ekspresno donesene te bi već idući tjedan obitelji mogle znati tko će dobiti sredstva. Udruge koje to još nisu napravile trebaju do ponedjeljka poslati informacije o točnom broju djece i točnom broju asistenata poslati Hrvatskom savezu udruga tjelesnih invalida. Uz navedene podatke, trebaju im dostaviti i pismo namjere lokalne samouprave u kojima se obvezuju kako će sufinancirati provođenje ove mjere.

>> Učenici s posebnim potrebama ipak će dobiti asistente

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CH
chemica
23:13 07.11.2014.

Prije su takva djeca bila po centrima za osobe s posebnim potrebama. Manje je koštalo i nije se prao novac poreznih obveznika preko raznoraznih udruga i udrugica koje danas osiguravaju te famozne "pomoćnike u nastavi". Ma koji je samo "genij" to smislio...Umjesto da država sam osigura uvjete, "velikodušno" je u cijelu priču uključila udruge. Zar je tako teško raspisati natječaj za posao pa nek se ljudi jave? Zbilja, čemu preko udruge, osim da se pere lova preko takvih sumnjivih "posrednika"? Netko nas želi uvjeriti da udruge rade besplatno? Tak bedasti baš i nismo. Sve je bolje od ovog svinjca.