COVID-19

Drugi slučaj koronavirusa u Međimurju, oboljela osoba koja radi na granici

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pojačana kontrola na graničnom prijelazu Bregana zbog koronavirusa
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Granični prilaz
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pojačana kontrola na graničnom prijelazu Bregana zbog koronavirusa
25.03.2020.
u 12:00
Prvi nalaz je bio negativan, no testirana je i drugi put jer su se razvile komplikacije, a taj drugi nalaz bio je pozitivan na virus COVID-19
Pogledaj originalni članak

U Međimurskoj županiji zabilježen je drugi slučaj zaraze koronavirusom. Stožer civilne zaštite Međimurske županije jutros je u 8 sati dobio informaciju da je zaražena i druga osoba.

– Radi u javnom sektoru, u sustavu kontrole i nadzora na državnoj granici, i vjerojatno se zarazila prilikom obavljanja posla. Radila je do 17. ožujka, od 18. ožujka je u samoizolaciji, a 22. ožujka je hospitalizirana u ŽB Čakovec. Obavljena su dva testiranja. Prvi nalaz je bio negativan, no testirana je i drugi put jer su se razvile komplikacije, a taj drugi nalaz bio je pozitivan na virus COVID-19, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec. Prema riječima ravnatelja ŽB Čakovec Tomislava Novinščaka, drugooboljela je osoba u srednje lošem stanju je, nije životno ugrožena i nije na respiratoru. Kod nje su se razvili simptomi upale pluća.

Prvooboljeli i drugooboljeli nisu bili u nikakvoj vezi. Od jutra se provode epidemiološki izvidi, svi koji će morati biti u samoizolaciji, to će i biti, kažu u ZJZ-u. Drugooboljeli je tjedan dana u samoizolaciji i broj njegovih kontakata s drugim osobama koje bi mogao zaraziti, je vrlo malen, dodaju u ZJZ-u. Sad je važno utvrditi gdje se zarazio i koga je sve mogao zaraziti. Kad osoba osjeti simptome, traže se kontakti unatrag 48 sati jer je to najvjerojatnije vrijeme u kojem bi se moglo zaraziti druge. Kliničke slike oboljelih u Hrvatskoj su vrlo različite i nespecifične. Neki uopće nisu imali simptome, dok drugi imaju tešku kliničku sliku.

- Odluke koje donosi krizni stožer su dobre. Virus se širi kontrolirano, za razliku od zemalja koje nisu provodile mjere kontaktne izolacije - ističe Marina Payerl-Pal, ravnateljica ZJZ-a Međimurske županije. Dosad je u Međimurskoj županiji testirano nešto više od 20 osoba.

VIDEO Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.