Otišao nakon 14 godina vladanja

Drugi krug u Sisku, ali neočekivano i u županiji

18.05.2009.
u 01:39
Pogledaj originalni članak

Po obrađenih dvije trećine biračkih mjesta te više od dvije trećine upisanih birača, u Sisku se očekuje drugi krug izbora za gradonačelnika.

U taj drugi krug očekivano će ići SDP-ov kandidat Davorko Vidović te HDZ-ov kandidat Dinko Pintarić, ujedno i dosadašnji gradonačelnik. Njih su dvojica po broju glasova vrlo izjednačeni.

Iznenađuje veliki uspjeh Hrvatske stranke prava, čiji je kandidat za gradonačelnika Ivo Šimac osvojio čak 20 posto glasova. Toliko je osvojila i lista HSP-a za Gradsko vijeće.

“Prezadovoljni smo”
– Mi smo prezadovoljni rezultatima, s obzirom na to da smo jedini u Sisku išli samostalno, i sada je postalo jasno da bez nas nitko u gradu neće moći formirati vlast. Kojeg ćemo kandidata podržati u drugom krugu, ako budemo podržali ikoga, reći ćemo kasnije – rekao je Veljko Novak, predsjednik sisačkog HSP-a. Iznenađenje je i to što u gradu Sisku u Vijeće ulazi i koalicija Stranke umirovljenika i Zelene liste, koja prelazi izborni prag.

U Sisačko-moslavačkoj županiji dosadašnja SDP-ova županica Marina Lovrić u početku je bila na domak pobjede u prvom krugu, što je i najavljivala u svojim prijašnjim izjavama, no taj je postotak kasnije opadao, pa će i ona u drugi krug izbora skupa s HDZ-ovom kandidatkinjom Ivankom Roksandić.

Još joj je gora situacija u Skupštini, gdje će SDP izgubiti većinu s obzirom na to da vodi HDZ-ova koalicija, a HSP ima solidnih 13 posto.

U Petrinji je veliki rezultat napravio HDZ, koji će imati najviše vijećnika u Gradskom vijeću, a njihov kandidat za gradonačelnika Željko Nenadić, po svemu sudeći, u drugi će krug skupa s kandidatom HNS-a Darinkom Dumbovićem.

Uvjerljivo u Kutini
Uvjerljiva pobjeda u prvom krugu ostvarena je u Kutini, gdje će i dalje vladati dosadašnji HSLS-ov gradonačelnik Davor Žmegač, sa 70 posto glasova.

Njegov jedini protukandidat Damir Petravić nije se uspio nametnuti kao konkurencija dosadašnjem gradonačelniku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr