Ubojstvo kosovskog aktivista

Pripadnici jugoslavenskih tajnih službi osuđeni za ubojstvo u Belgiji. Jedan prošle godine nestao u Hrvatskoj

Foto: DPA/PIXSELL
Pripadnici jugoslavenskih tajnih službi osuđeni za ubojstvo u Belgiji. Jedan prošle godine nestao u Hrvatskoj
23.11.2016.
u 12:02
Porota je zaključila da su Hadrija ubili kriminalci iz Beograda Vukotić i Drašković po narudžbi jugoslavenskih tajnih službi u kojima je Božidar Spasić bio glavni inspektor.
Pogledaj originalni članak

Belgijski sud osudio je u utorak navečer trojicu pripadnika bivših jugoslavenskih tajnih službi za ubojstvo kosovskog aktivista za ljudska prava Envera Hadrija 1990., objavili su belgijski mediji.

Sud je Veselina Vukotića i Andriju Draškovića proglasio krivima kao počinitelje ubojstva, a Božidara Spasića kao naručitelja. Suđenje je provedeno u odsutnosti jer osuđeni nisu dostupni belgijskom pravosuđu unatoč višegodišnjim naporima. Enver Hadri, predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je 25. veljače 1990. u automobilu dok je čekao na semaforu u bruxelleskoj općini Saint-Gilles. Porota je zaključila da su Hadrija ubili kriminalci iz Beograda Vukotić i Drašković po narudžbi jugoslavenskih tajnih službi u kojima je Božidar Spasić bio glavni inspektor.

Sud je ocijenio da se radi o političkom motivu ubojstva Hadrija koji je branio interese Albanaca na Kosovu i zauzimao se za neovisnost tadašnje pokrajine u sastavu Srbije.

Drašković je u lipnju prošle godine uhićen u splitskoj zračnoj luci na povratku s ljetovanja. No, na izručenje u Belgiju nije čekao u ekstradicijskom pritvoru, nego na slobodi uz jamčevinu od 100.000 eura. Dan prije izručenja u srpnju prošle godine nije pronađen na adresi koju je ostavio sudu i od tada se smatra nestalim. Vukotić je, prema pisanju belgijskih medija, 2006. uhićen u zračnoj luci u Madridu, odakle je izručen Belgiji. Međutim, 2008. Belgija ga je izručila Srbiji, gdje je osumnjičen za ubojstvo u nekoj diskoteci.

>>Draškoviću bijeg iz hotela u Splitu predložio njegov odvjetnički tim

>>Uhićen srpski poduzetnik Andrija Drašković kojeg Belgija traži zbog ubojstva

>>Drašković u sobi hotela čeka da ga zbog ubojstva izruče Belgiji

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
12:36 23.11.2016.

I gdje je 100.000 evrića?

LA
lakočemo
13:52 23.11.2016.

nekada smo imali najjaču tajnu službu u Evropi a sada ne znam dali je uopće i imamo