DIPLOMACIJA

Dr. Zdenka Weber primila prestižnu nagradu Varaždinske županije

Foto: P. Tyran
Dr. Zdenka Weber primila prestižnu nagradu Varaždinske županije
14.09.2014.
u 17:42
„Osjećam zahvalnost“, istakla je dr. Weber
Pogledaj originalni članak

Na svečanoj sjednici varaždinske Županijske skupštine 8. rujna, povodom Dana Varaždina koji se svake godine obilježava na blagdan Male gospe, pet zaslužnih pojedinaca, tvrtki i institucija dobilo je nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije za 2014. godinu. Među nagrađenima bila je i hrvatska diplomatkinja dr. sc. Zdenka Weber, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji i priznata muzikologinja, glazbena kritičarka, predavačica i pedagoginja.

„Dosad sam uglavnom nagrađivana za moj muzikološki rad i djelovanje na području kulture, a ovo mi je prva nagrada za diplomatski rad, što me posebno veseli“, rekla je dr. sc. Zdenka Weber za Večernji list u Beču, primajući čestitke kolega, bečkih i gradišćanskih Hrvata i Austrijanaca s kojima surađuje.

Dodala je kako je nagrađena za njen „doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u predstavljanju županijske kulture, gospodarstva i turizma izvan granica Hrvatske“, napomenuvši kako je zajedno s hrvatskim veleposlanikom u Austriji Gordanom Bakotom inicirala predstavljanje Varaždina i Varaždinske županije ove godine u Beču povodom Dana državnosti RH 24. lipnja.

„Osjećam zahvalnost“, istakla je ustvrdivši kako je krasan osjećaj kad doživiš da okružje u kome radiš i djeluješ, primijeti tvoj rad i ukaže ti počast. A počast su joj njeni Varaždinci ukazali i 2012. godine nagradom Grada Varaždina za njen 40. godišnji kontinuiran rad kao glazbene kritičarke Varaždinskih baroknih večeri i za veliki doprinos glazbenom životu grada Varaždina. Lani ju je nagradilo i Hrvatsko društvo skladatelja i glazbenih pisaca za njenu knjigu „U zagrljaju glazbe - od 1972. do 2012.“ nagradom „Josip Andreis“ za njen doprinos na području muzikologije i glazbene publicistike. Riječ je o glazbenim kritikama, osvrtima, recenzijama, prikazima, razgovorima, esejima, portretima glazbenika te znanstvenim i stručnim radovima, kao i zapisima iz petnaestogodišnje diplomatske djelatnosti objavljenim od 1972. do 2012. godine, čija je autorica. Njena legitimacija, kako nam je rekla, je knjiga „Impresionizam u hrvatskoj glazbi“ (1995.), koja daje uvid u sav njen stvaralački opus.

Zdenka Weber rođena je 1950. godine u Varaždinu, a za svoj rad dobila je brojne nagrade i priznanja. Među njima u posljednjih petnaest godina i Red hrvatskog pletera predsjednika Tuđmana za izuzetno uspješan rad s hrvatskim iseljeništvom u Njemačkoj (1999.), Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos promociji hrvatske kulture (2000.), Broš kraljice Luise njemačke zaklade Otto von Bismarck za promicanje hrvatske i njemačke kulture (2000.), Chevalier des Arts et des Lettres Ministarstva kulture Francuske (2004.), te raznih drugih. Autorica je mnoštva znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka u zemlji i inozemstvu.

„Tijekom 40 godina rada objavila sam preko tri tisuće tekstova“, otkrila nam je istaknuta muzikologinja-znanstvenica s istančanim kritičkim perom koja je studirala njemački i književnost i engleski i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirala na Muzičkoj akademiji muzikologiju. Studirala je na poslijediplomskom studiju bečkog Sveučilišta kao stipendistica austrijske vlade, a potom i na Sorbonnei kao stipendistica francuske vlade. Doktorirala je na temu „Recepcije glazbe Claudea Debussyja u Hrvatskoj“.

U diplomaciji je od 1997., a u Veleposlanstvu RH u Austriji od 2012. godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.