Novi potresi u Bijeloj kući

Trump najurio šefa svoga kabineta

Foto: PA/Pixsell
Trump najurio šefa svoga kabineta
29.07.2017.
u 20:30
Priebus je kazao kako predsjednik ima potrebu pritisnuti gumb za resetiranje i raditi na sasvim drugačiji način
Pogledaj originalni članak

Samo dan nakon što je glasnogovornik Bijele kuće Anthony Scaramucci žestoko i poprilično prostački napao šefa ureda predsjednika Donalda Trumpa Reincea Priebusa došlo je do neočekivanog preokreta. Trump je objavio da Priebus više ne obnaša tu visoku dužnost, a za šefa svoga ureda imenovao je generala Johna Kellyja, dosadašnjeg ministra domovinske sigurnosti. Trump je sve to objavio putem Twittera, a nešto kasnije pred novinare je izašla Sarah Huckabee Sanders, tajnica za medije Bijele kuće. Novinarima nije odgovorila na pitanje tko je donio odluku o odlasku – Trump ili Priebus. Samo je naglasila kako predsjednik zahvaljuje Reinceu Priebusu na njegovoj dosadašnjoj službi i dodala kako svi u Bijeloj kući služe da bi predsjednik bio zadovoljan.

Oluja ispod površine

– Razgovori o njegovu odlasku počeli su još prije dva tjedna – kazala je Sanders koja je bila sklonija govoriti o Priebusovu nasljedniku Johnu Kellyju za kojega je kazala kako je pokazao velike sposobnosti i požrtvovnost u služenju domovini u ministarstvu domovinske sigurnosti naglašavajući da je upravo on najzaslužniji za to što u Sjedinjene Države iz Meksika ilegalno ulazi 70 posto manje imigranata nego prije šest mjeseci. Iako je svima potpuno jasno da je između Trumpa i šefa njegova ureda došlo do veliko razmimoilaženja, Priebus je u intervjuu na CNN-u, nekoliko sati nakon odlaska iz Bijele kuće, kazao kako će zauvijek ostati član Trumpova tima, a uz to je naglasio kako je bio i ostao njegov veliki obožavatelj. Kada je upitan što ima reći o Scaramuccijevim optužbama da je bio krtica u Bijeloj kući koja je novinarima davala povjerljive informacije, on je odgovorio: “Nemam se namjeru valjati po blatu!” U tom intervjuu Priebus je inzistirao na tome da je on sam dao ostavku, no tijekom cijelog intervjua bilo je naznaka da ispod uglađene površine postoji neka sasvim drugačija priča. On je u nekoliko navrata ponovio da je “predsjednik imao potrebu stisnuti gumb za resetiranja i početi raditi na sasvim drugačiji način”.

Američki i svjetski mediji već neko vrijeme govore o tome kako je Priebusova sudbina neizvjesna i kako je on najneutjecajniji šef predsjedničkog kabineta u povijesti Sjedinjenih Država.

Scaramuccijevi otisci

To je inače funkcija koja je ključna za provedbu predsjednikove političke agende. No Trump Priebusu nije dao ovlasti koje je trebao imati, već ih je podijelio između njega i svog savjetnika za nacionalnu sigurnost ultrakonzervativca Sevea Bannona. Čini se da Trumpu ništa nije značilo kada se Priebus usprotivio imenovanju Anthonyja Scaramuccija na mjesto glasnogovornika. Potpuno je ignorirao njegovo mišljenje i angažirao Scaramuccija koji je dva dana kasnije pred kamerama Priebusa nazvao “jebenim paranoidnim shizofrenikom”.

Kako je Priebus prije preuzimanja ove dužnosti bio predsjednik Republikanskog nacionalnog kongresa (predsjednik stranke), već se polako govori o tome da se Donald Trump želi obračunati sa strankom koja mu i ne daje preveliku podršku. Posljednji udarac koji je doživio slom je njegova prijedloga o ukidanju Obamina zdravstvenog osiguranja u Senatu, i to zato što se nekolicina republikanskih senatora okrenula protiv njega.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MA
marengo1
21:01 29.07.2017.

Cubasti gnjurac na aparatima. Ni sam vise ne zna sto radi...

MX
Mister X
15:42 29.07.2017.

Imali netko bolju ideji zaključak .. Imaš milijarde familiju imaš vremena što to je još preostalo da proživiš kako zažališ i gdje god zažališ i sa kom god da provedeš . Da putuješ gdje ti zažališ da spavaš da spavaš sa kim ti je želja i do kada. ( Dobro za razliku od predsjednika SDA- nasmiješ samo jedno da ubijaš do mile volje i da druge nagovaraš da im ti narediš ubij... A sad smiješ tajno i trajno da ubijaš tobož Teritorijaliste na njihovim teritorijima tj da ubijaš svakodnevno dronerima kao zečeve neke nepismene bosonoge seljaka u svom Afganistanu pa i dalje u dvorištu Putina !!!! ) Ali zato te uče pameti krv ti piju demokratsku na slamčicu provociraju te i tvoju familiju prave konja od tebe i nikad ne znaš što mafija sprema . recimo plate 3 svjedoka da svjedoče da da on je rekao nama da pitamo pametnoga Putina jer se slaže da bude Klintonica ili da bolje Trumpa da mu izberemo . I evo ti 10 godina robije Sjetimo se samo I Sanadera ne da Hrvatsku ne da se ucijeniti neće arbitražu sloveniji da da ( vladari iz pozadine prijatelji Slovenije hoće, je pristati preko Kosrice ... Dala mu je dala i pristala i na Pahorove zahtijeve sve ..... A Ivo ti ćeš dati svoje slike jer da da da mi smo krali krali krali sve njemu bez dokaza dali zatvori ga i svi vjeruju kako su znali vjeruju budali "zna se<"...!!!

Avatar 123456
123456
12:19 29.07.2017.

Bravo Trump!!