sklonite se u hlad

Dolazi pravo ljeto: Temperature se ovaj tjedan penju i do 36 stupnjeva

Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
Dolazi pravo ljeto: Temperature se ovaj tjedan penju i do 36 stupnjeva
18.06.2012.
u 09:01
Prema prognozama DHMZ-a, najtoplije bi trebalo biti u srijedu i četvrtak kada će temperatura biti čak 36 stupnjeva
Pogledaj originalni članak

Gotovo u cijeloj zemlji već u 8 sati živa na termometru penjala je na više od 20 Celzijevih stupnjeva, dok je primjerice u Rijeci, Makarskoj i Splitu bilo izmjereno čak 27 stupnjeva, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Temperature će se ovog tjedna penjati na više od 30 Celzijevih stupnjeva. Prema prognozama DHMZ-a, najtoplije bi trebalo biti u srijedu i četvrtak kada će temperatura biti čak 36 stupnjeva. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuju građanima ostanak kod kuće kad su temperature zraka najviše.

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito i dovoljno tekućine te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama – savjetuju u ministarstvu.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LA
Lavica7
21:17 18.06.2012.

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuju građanima ostanak kod kuće kad su temperature zraka najviše. I financije najnize.