Dokaz iz rujna 2017.

Dokument s privitkom poslan je MORH-u i iz veleposlanstva SAD-a

Foto: Večernji list
Novi dokumenti o kupnji izraelskih F-16
Foto: Igor Šoban/Pixsell
F-16 Barak
Foto: Igor Šoban/Pixsell
F-16
Foto: Večernji list
Novi dokumenti o kupnji izraelskih F-16
02.02.2019.
u 09:58
Ovaj dokument uklanja sve sumnje u to da netko nešto nije znao
Pogledaj originalni članak

Kako je dokument kojim SAD dozvoljava Izraelu da Hrvatskoj ponudi zrakoplov F-16 u traženoj konfiguraciji plus NATO-ova oprema izazvao velike potrese, nastavlja se različito tumačenje njegove važnosti. Tvrdi se i da je samo prva stranica iz State Departmenta (SD), a druga, kao privitak, nije. Ovaj dokument iz State Departmenta doslovno znači “možete isporučiti ove avione”, tumači jedan od stručnjaka koji su sudjelovali u projektu nabave aviona. Čudi se kako netko može tvrditi da prva i druga stranica nemaju veze.

– Kako nemaju veze?! Pa naravno da je SD pisao prvu, a za drugu postoji američka špranca, upitnik koji izdaje SD, i tu su šprancu koju su im poslali Amerikanci ispunili Izraelci i nakon toga poslali je natrag u SD. I ne samo da su je poslali, nego su je i objasnili i prezentirali pred dužnosnicima SD-a i Pentagona – kaže naš sugovornik.

Pogledajte video - Ivanković: Američko veleposlanstvo u Zagrebu bilo je za grčku ponudu F-16

Nakon toga dužnosnici SD-a spajaju prvu stranicu zajedno sa šprancom i vraćaju u Izrael. Za Grčku je, primjerice, vrijedila ista špranca kao i za Izrael. No najjača potvrda da su to “spojeni” dokumenti jest činjenica da je istovjetni dokument poslan hrvatskoj strani i iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, a ne samo iz Izraela. Tvrdnje o tome da je riječ samo o odobrenju hrvatskoj strani za uvid, nekakvu vizualnu inspekciju aviona, također su krivo interpretiranje.

Foto: Večernji list
Novi dokumenti o kupnji izraelskih F-16

Kada se kaže da Hrvatska ima pravo na “joint visual inspection”, to na “tehnical englishu” koji zna svaki pilot i ekspert znači da RH ima pravo na kompletan pregled zrakoplova, stanje aviona, uvid u njegove resurse i u kompletnu dokumentaciju aviona koji se nude. Valja ponoviti, Izraelci su tu ponudu s tom konfiguracijom prethodno prezentirali u SAD-u i tek se onda s tom odobrenom ponudom pojavili 3. listopada 2017. pred hrvatskim povjerenstvom.

Foto: Večernji list
Novi dokumenti o kupnji izraelskih F-16

Ovaj dokument otklanja sve sumnje u to da netko nešto nije znao. Da je bilo drukčije, ne bi Amerikanci poslali privitak s tablicom, dakle tu tablicu s konfiguracijom za “HR-Barak” poslali su Amerikanci. Prvu, kao i još pet stranica privitka, koliko ovaj dokument zapravo ima jer sadrži još neke detalje vezane uz ponudu.

Pogledajte i intervju s vojnim analitičarem: "Hrvatska je kolateralna žrtva, Amerikanci su inicirali slučaj pa dignuli ručnu"

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DU
Deleted user
10:09 02.02.2019.

Ako netko treba dati ostavku onda je to vojni ataše USA u RH pa onda veleposlanik. Pustiti da proces ode toliko daleko, sa takvim fijaskom za Ameriku, a ne jasno reći, ej što to radite, pa osramotiti ćete nas Amerikance, je katastrofa. No kladim se da u zadnji tren nešto iskrsnulo i to vrlo ozbiljno i to na strateškoj političkoj razini. Ako su naši zabrljali, ne vjerujem da bi sebe Izraelci popljuvali, oni to nikad, pa ni tad, nikom ne bi napravili osim Amerima. Ako se Ameri ne iskupe onako da svi naši protivnici ostanu "PAF", znači da je negdje pao dil. na našu štetu. Po ovom pitanju nacionalne sigurnosti bilo bi lijepo da i lijevi i desni prestanu podmetati jedni drugima, prije ovi, sada oni i da stave glave skupa, nisu im bog zna kaj, ali i tovar i čovjek pametniji su od samog čovjeka, kažu Dalmoši.

PR
prajdali100
10:23 02.02.2019.

Na sve strane cure dokumenti ! Kako je ovo moguće? Mi smo kao država totalno nevjerodostojni.Naše institucije su nula.

DU
Deleted user
10:13 02.02.2019.

Ko koga pere u ovom "propalom poslu". Nekome se izmaklo par milijuna € da stavi u malo džep pa sad...