nova američka strategija

Dok Trump povlači vojsku iz Njemačke, slavi samo Putin

Foto: Bernd Wüstneck/DPA/PIXSELL
Dok Trump povlači vojsku iz Njemačke, slavi samo Putin
12.06.2020.
u 20:30
Diljem svijeta trenutačno je raspoređeno oko 170 tisuća američkih vojnika, najviše ih je u Japanu, 55 tisuća
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump zapovjedio je povlačenje 9500 američkih vojnika iz Njemačke, čime će američki vojni kontingent biti smanjen na samo 25.000 pripadnika. Ovo će biti najmanji broj američkih vojnika u Njemačkoj od završetka Drugog svjetskog rata, što je smanjenje kojim članice NATO-a na samom istoku Europe, poput baltičkih zemalja ili Poljske, nipošto nisu zadovoljne. Kako bi ih bar djelomično umirili, Bijela kuća najavila je da će dio vojnika biti razmješten u Poljskoj, dio u drugim savezničkim državama, no najveći dio ljudstva bit će povučen natrag u SAD.

Ljutit na kancelarku

Iako američki dužnosnici tvrde da je riječ o dugo planiranom potezu koji je razrađivan mjesecima i koji je u skladu s američkom vojnom strategijom, riječ je očito o "osveti" za svađu s Angelom Merkel. Naime, njemačka kancelarka odbacila je Trumpov plan da ovog mjeseca u Americi održi susret lidera zemalja G7, i to s obrazloženjem da trenutačna situacija s pandemijom koronavirusa još uvijek ne dopušta takav skup. Da u pozadini ipak leži nešto drugo, pokazuje i činjenica da kancelarka Merkel ne želi prisustvovati sastanku ni videokonferencijom.

Nije ovo prvi sukob na relaciji Trump - Merkel, odnosi su prilično zategnuti još od trenutka kada je Trump ušao u Bijelu kuću. Ovo se očitovalo od trenutka kada je bilo jasno kakav stav Trumpova Bijela kuća zauzima prema EU, odnosno još u prvim danima Trumpova mandata kada je planirao u Bruxelles poslati novog američkog veleposlanika Teda Mallocha koji je najavljivao da će njegov posao biti oslabjeti EU. Malloch nakon ovog nije imenovan veleposlanikom, a mjesto prvog čovjeka američke ambasade u Bruxellesu ostalo je prazno gotovo godinu i pol dana. Neprestani sukobi na relaciji Trump - Merkel dodatno su ojačani pitanjem financiranja NATO-a, pri čemu je Trump od Njemačke, ali i od svih ostalih europskih partnera tražio povećanje vojne potrošnje.

Sigurnost u svoje ruke

Paradoksalno, ali vlada u Berlinu uopće nije službeno obaviještena o povlačenju 9500 američkih vojnika iz baza na njemačkom tlu, već je to doznala iz medija. Iako se radi o strateškom pitanju NATO-a, kancelarka Merkel uopće nije bila upitana za mišljenje, već je potpuno iznenađena ovom odlukom.

- Ovo još jednom pokazuje da Trumpova administracija sasvim zanemaruje glavni element vodstva - uključivanje svojih saveznika u proces odlučivanja. Za nas Europljane ovo je još jedno upozorenje i podsjetnik da se trebamo sami pobrinuti za svoju sudbinu i veći dio sigurnosnih pitanja uzeti u svoje ruke - ustvrdio je Johann Wadephul, visokopozicionirani dužnosnik Merkeličina CDU-a.

Inače, diljem svijeta trenutačno je raspoređeno oko 170 tisuća američkih vojnika. Najviše ih je u Japanu, 55 tisuća, potom u Njemačkoj, zatim u Južnoj Koreji, njih 34 tisuće. Znatniji broj američkih vojnika još se nalazi u Guamu, Italiji, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Bahrainu, UAE, Kuvajtu i Turskoj. Mnogi smatraju da povlačenje američkih vojnika iz Njemačke ide samo u korist Rusije i njezina predsjednika Putina.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Prosvjedi diljem SAD-a - Građani se sukobili s policijom

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

DU
Deleted user
08:25 13.06.2020.

Prebaciti će ih u Poljsku. Ukaskom u NATO Poljske i Rumunjske i dugogodišnjom provjerom njihove privrženosti USA, strateški značaj za USA, prema istoku, gube Turska i Njemačka.

DU
Deleted user
21:23 12.06.2020.

Hrvatska treba početi sa naoružavanjem, trebalo bi razmisliti i o pokretanju nuklearnog programa, ako mogu Izrael i Sjeverna Koreja imati A-bombu onda možemo i mi.

Avatar bimbopus
bimbopus
06:43 13.06.2020.

Današnji sistem logistike dopušta da povuče još više vojnika , oružja su postala sofisticiranija , ubojitija i nude odgovor na napad u nekom relativno kratkom vremenu . Ako se osvrnemo na Rusiju ona nema van svojih granica neki veči broj vojnika pa je svejedno sigurna , Nato svojim vojnim prisustvom više štiti Američke interese nego države u kojima je stacioniran i svakako je pomogao da je svijet polariziran i opasno naoružan .