SNAGA ARGUMENATA

Dobila čak 35 kazni za prebrzu vožnju, sud joj oprostio sve

Foto: Pixabay
Dobila čak 35 kazni za prebrzu vožnju, sud joj oprostio sve
24.01.2022.
u 17:03
Francuski sud je uvažio i prigovor 22-godišnjakinje da kazne nisu poslane u razumnom roku.
Pogledaj originalni članak

Na prebrzu vožnju ne gleda se dobronamjerno u niti jednoj zemlji na svijetu. U Francuskoj riskirate oduzimanje bodova i veliku kaznu ako ste jedan od onih koji uživaju u tome da stisnu gas. Jedna 22-godišnja Francuskinja koja je dobila čak 35 kazni za prebrzu vožnju, otišla na sud i pobjedila dokazavši manjkavosti u sustav, piše HAKrevija.

Vozači koji prebrzo voze kažnjeni su provjerama prosječne brzine na francuskim dionicama autocesta. Naime, sustav automatski šalje kazne nakon što infracrvene kamere i detektori brzine izračunaju koliko brzo automobili voze između dvije točke na cesti. Spomenuti sustav uveden je na francuskim cestama 2012. godine.

Ispostavilo se kako nisu svi svjesni kako sustav funkcionira, a to se najbolje pokazalo na primjeru 22-godišnje vozačice koja je koristila dionicu ceste RN57, u blizini Besançona kako bi išla na posao svaki dan od listopada 2020. do ožujka 2021. U tom razdoblju je počinila čak 35 prekršaja prekoračenja brzine zbog čega bi trebala platiti državi čak 2600 eura.

Prve kazne stigle su joj tek nekoliko mjeseci nakon prvog prekršaja, što se pokazalo problematičnim. Nakon što je saznala za prekršaje, krenula je u pravnu borbu.  Objasnila je na sudu da ne zna kako funkcionira kontrola brzine na dionici, a kada je primila svoju prvu službenu prijavu, odmah je prestala prebrzo voziti.

Sud se pokazao iznimno blagim. Vozačica ne samo što ne mora platiti kaznu od 2600 eura i nije dobila prometne bodove. Iako zakon ne predviđa neki poseban rok za slanje kazni, sud je uvažio i njezin prigovor da kazne nisu poslane u razumnom roku.

VIDEO: Objavljeno kolike su mirovine u Njemačkoj, mnogi ostali neugodno iznenađeni

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AR
aristip2021
01:52 25.01.2022.

Takvo što joj se u Hrvatskoj ne bi moglo dogoditi a i kazna bi bila bar 5000 eura.

DU
Deleted user
18:46 24.01.2022.

Sud je pravično presudio u korist malog čovjeka umjesto u korist lešinara...