Branitelji na sudu

Do srijede u Zagreb stiže popis 33 osobe s beogradskih procesa

Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
Do srijede u Zagreb stiže popis 33 osobe s beogradskih procesa
14.01.2011.
u 22:00
Uz 26 osoba protiv kojih se vode istrage, ali nisu raspisane tjeralice, još je sedam osoba koje je Beograd osudio za rušenje ustavnog poretka SFRJ ili SRJ
Pogledaj originalni članak

Do srijede 19. siječnja u Zagreb će stići novi popisi osoba koje su u Beogradu pod sumnjom da su počinile ratne zločine. Kako doznajemo, na jednom je popisu 26 osoba protiv kojih se vode istrage, ali za njima nisu raspisane tjeralice, a na drugom sedam osoba koje su u Beogradu osuđene za rušenje ustavnog poretka SFRJ ili SRJ!

Nisu konačni popis

To ne znači da su popisi konačni jer srbijanske vlasti tek sređuju arhive vojnih sudova u Beogradu i ni oni ne znaju koliko je hrvatskih državljana protiv kojih su se vodili postupci za ratne zločine ili za oružanu pobunu i rušenje ustavnog poretka. Za nekoliko dana, tako, znat ćemo tko je još, osim već spominjana popisa sa 40 imena, u nekoj fazi kaznenog postupka za ratne zločine. Valja reći i da je na tom popisu sa 40 imena njih 39 srpske nacionalnosti i postupci će se voditi u Srbiji, a samo je jedan bio hrvatski državljanin, Veljko Marić, kome se već sudi u Beogradu. Problem s osuđenima za oružanu pobunu i rušenje ustavnog poretka bit će, pak, uskoro riješen, obećala je prošle srijede Snežana Malović, srbijanska ministrica pravosuđa, koja je s tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem posjetila Zagreb. U Zagreb je jučer oko podne stigla i kopija spisa Tihomira Purde, objavilo je odmah Državno odvjetništvo RH, te je spis proslijeđen u osječko Županijsko državno odvjetništvo. Ondje će, navodi DORH, spis biti analiziran i nakon toga donesena odluka. Tu su hrvatski tužitelji u neobičnoj poziciji. Naime, ako u spisu ima dokaza za osnovanu sumnju da je Purda s Petrom Janjićem Tromblonom i Dankom Maslovom počinio ratni zločin protiv ranjenika u Vukovaru, tada traže od suda pokretanje istrage i mogu tražiti izručenje Purde Hrvatskoj.

Presudna težina dokaza

Međutim, ako iskazi svjedoka ne potkrepljuju sumnje da se zločin doista odigrao, istraga ne može biti pokrenuta i Hrvatska nema razloga da od BiH traži izručenje Purde. U tom slučaju, a to su iz Srbije već najavili, Srbija traži izručenje. No moguće je da u tom slučaju i Sud BiH ne udovolji zahtjevu Srbije. Kako bilo, sve ovisi o težini dokaza protiv Purde u srbijanskom spisu, o čemu je brigu vodio i Savo Štrbac, nekadašnji krajinski ministar informiranja. Kako se i očekivalo, Sud BiH odbio je ukinuti Purdi pritvor, a njegov odvjetnik Josip Muselimović kaže kako će sud tražiti od Srbije službenu potvrdu da spis ustupaju hrvatskom pravosuđu. Purdina supruga Slobodanka razočarana je što joj suprug nije pušten, a ministar branitelja Tomislav Ivić kaže kako se čini sve da se vrati kući.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 245

BU
bubnjevi
06:41 15.01.2011.

Mrzim Četnike, Ustaše i sve FAŠISTE/NACISTE/RASISTE svih boja inijansi!!! DOSTA!

VI
vinotok
11:55 15.01.2011.

Zašto Purda nije još pušten ? Slab dogovor hrvatskih vlasti s Beogradom , koji nastoji da se u Hrvatskoj otvori proces protiv Purde . Slično govori i sud BiH . Dakle - to nije dobar dogovor za službeni zagreb , a žrtva je Purda , sutra i drugi . Usporedite sve izjave ( Zagreb , Beograd i Sarajevo ) . Zašto Jadranka nije konkretna ?

OB
-obrisani-
13:19 15.01.2011.

Hvala na pažnji, TRAKTORISTI, i ostavljam vas u vašoj bijedi i neznanju sa starohrvatskim pozdravom....... IN HOC SIGNO VINCET!!!