Bolja skrb

Djeca oboljela od upalnih bolesti crijeva dobivaju tranzicijsku kliniku

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Djeca oboljela od upalnih bolesti crijeva dobivaju tranzicijsku kliniku
20.11.2014.
u 19:00
Pet farmaceutskih tvrtki će u tri iduće godine svaka donirati po sto tisuća kuna za ovaj projekt
Pogledaj originalni članak

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj pokreće prvu tranzicijsku kliniku za djecu oboljelu od upalnih bolesti crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis) čime domaći zdravstveni sustav dobiva potpuno novi oblik skrbi.

Upalne bolesti crijeva teška su kronična oboljenja sve učestalija u razvijenim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Svaki je četvrti oboljeli dijete, liječenje često traje cijeli život, a njegova je kvaliteta narušena teškim simptomima poput proljeva, krvavih stolica, temperature, bolova u trbuhu itd. Odrastanje i slijedom toga prelazak iz pedijatrijske skrbi u internističku može prouzročiti pogoršanje simptoma oboljele djece što je i razlog formiranja tranzicijske klinike u Klaićevoj.

Rizični period

– Postavlja se pitanje zbog čega je taj rizični period transfera iz jednog u drugi oblik skrbi rizičan. U pedijatrijskoj skrbi dijete je pod kontrolom i roditelja i liječnika, štoviše, ponekad više komuniciramo s roditeljima, a ne s pacijentom i oboljelo dijete misli da je netko drugi odgovoran za njegovo zdravlje, terapiju, kontrole... I onda prelazi u drukčiju skrb, više nema roditelja, sami postaju odgovorni za uzimanje lijekova, dogovaranje pregleda, kontrole su strože i taj je nagli prijelaz rizičan te su njegove posljedice znanstveno dokazane – objašnjava prof. dr. sc. Sanja Kolaček (na slici), predstojnica Klinike za pedijatriju spomenute bolnice i voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu.

Vrijedan projekt

Opisane posljedice mogu se sprečavati upravo tranzicijskom klinikom koja počinje s radom na početku nove godine. To konkretno znači da će djeca oboljela od upalnih bolesti crijeva imati period, uvjetno rečeno, prilagodbe tijekom kojeg će se o njihovoj kroničnoj bolesti ili, bolje rečeno, zdravlju brinuti i pedijatri i internisti iz druge bolnice u kojoj će se nastaviti liječiti. Koordinaciju projekta i sav dodatni organizacijski posao vodit će doktorandica koja će za trajanja projekta raditi na svojoj doktorskoj disertaciji upravo na temu tranzicijske skrbi o ovoj skupini malih pacijenata. Ovaj vrijedan projekt realizirat će se zahvaljujući donacijama pet farmaceutskih tvrtki koje će u iduće tri godine donirati svaka po sto tisuća kuna. 

>> Od 1. prosinca fizikalna terapija u Klaićevoj 92

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NV
novo vriijeme
22:05 20.11.2014.

Zar ministarstvo zdravlja nije imalo 500 000 kuna za tu tranzicijsku kliniku da su računi čisti. Nadam se da neće biti obaveza kupovine lijekova od istih donatora