Mirando Mrsić:

Dižemo ustavnu tužbu jer Ćorićev zakon diskriminira

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Dižemo ustavnu tužbu jer Ćorićev zakon diskriminira
24.02.2017.
u 10:57
Ministar treba odgovoriti zašto se ne odobravaju ugovori za starije od 30 godina i zašto nema naknada za stalne sezonce
Pogledaj originalni članak

Ministarski mandat Miranda Mrsića dobrim će dijelom ostati obilježen masovnim zapošljavanjem mladih preko stručnog osposobljavanja koje je ovih dana ponovo podijelilo zemlju.

Kao ministar sve ste učili da stručno osposobljavanje bude dostupno velikom broju nezaposlenih. Zašto ne i srednjoškolcima?
Kada smo 2012. mjeru proširivali i na realni sektor, cilj nam je bio omogućiti mladim ljudima ulazak u tržište rada i stjecanje radnog iskustva. U to vrijeme ekonomija je bila na koljenima, nezaposlenost je rasla, a poslodavci nisu otvarali radna mjesta. Ni tada nismo željeli proširiti mjeru na srednjoškolsko obrazovanja jer smo bili svjesni svih rizika koje takav potez ima. Nakon završetka tih škola nije potrebno dodatno stručno osposobljavanje jer znanja i vještine koje se steknu tijekom školovanja dostatne su za ulazak u tržište rada. I danas u vrijeme kada se ekonomija oporavlja kada se otvaraju radna mjesta proširenje mjere na srednjoškolsko obrazovanje je kontraproduktivno jer omogućava poslodavcima da dobiju jeftinu radnu snagu koja će zamijeniti postojeću, ionako slabo plaćenu radnu snagu. Većina radnika u trgovini prima minimalnu plaću ili nešto veću, ali daleko od prosječne hrvatske plaće. Odlukom Ministra Čorića omogućava se poslodavcima da otpuste ionako slabo plaćene radnike i zaposle korisnike mjere stručnog osposobljavanja. Umjesto da plaćaju blagajnicu prosječno 3200 kuna, sada će imati besplatnu radnu snagu koju će država plaćati 2600 kuna.

Ministar kaže da će vam zbog te tvrdnje narasti nos kao Pinokiju!
Da se vidi da je to i intencija predlagača je i odredba da SOR-ovci ne smiju raditi od 22 sata do šest ujutro. Poseban problem su gimnazijalci koji nemaju zanimanje. Oni trebaju prekvalifikaciju da bi pristupili tržištu rada, a ne stručno osposobljavanje. U odgovoru na kritike Ministar Ćorić je naveo da poslodavci neće smjeti otpuštati radnike prije i tijekom SOR-a. Međutim što je s ugovorima na određeno vrijeme. Većina radnika u tim djelatnostima radi na određeno vrijeme i, kada im istekne ugovor, umjesto njih će se stručno osposobljavati mladi ljudi. Ne bih se spuštao na razinu koju je pokazao ministar Ćorić, ali bih želio da mu naraste hrabrost da provede reforme na tržištu rada i u mirovinskom sustavu. Ovo što je do sada pokazao ne daje nadu da će to tako biti. U Saboru je unatoč protivljenju oporbe i socijalnih partnera donesen Zakon o poticanju zapošljavanja koji je diskriminatoran prema mladim ljudima starijim od 30 godina života. Vlada je trebala osigurati sredstva i financirati tu skupinu kroz proračun kao i naknadu za prijevoz.

Ministar kaže da će prijevoz financirati poslodavci
Dio poslodavaca odbit će potpisati takve ugovore, posebno u realnom sektoru. Dio će potpisati, ali neće isplaćivati, a znamo da postoje i takvi koji će isplatiti naknadu za prijevoz te tražiti da mu polaznik SOR-a to refundira. Smatramo da je Zakon o poticanju zapošljavanja diskriminatoran i protivan Zakonu o suzbijanju diskriminacije te ćemo podići ustavnu tužbu. Ministar bi, kada govorimo o transparentnosti, trebao objasniti zašto se unatrag nekoliko mjeseci ne odobravaju ugovori za sve starije od 30 godina iako je sva procedura prethodnog odobrenja provedena. Zbog čega do sada nisu isplaćivane naknade za stalnog sezonca. Na ta pitanja bi trebalo dati jasne odgovore jer postojeći Zakon još je na snazi.

>> Gimnazijalci neće uzeti posao blagajnicama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KR
kresimirn
10:08 27.02.2017.

samo što se za razliku od klasičnog produžuje svake godine...jel moze uc u banku i trazit kredit ? sezonci u vrijeme kada ne rade ne smiju prihvatiti drugi posao pa ni u tvrtki s kojom imaju ugovor., e pa neka mu onda ministar placa gubitke iz svog dzepa

KR
kresimirn
10:09 27.02.2017.

koji su šarlatani vodili zemlju, a vidimo i nove šarlatane