korištenje elektroničkih uređaja

Distrakcije mogu biti kobne: Biciklisti koji nose ​slušalice imaju povećan rizik od nesreća za preko 50%

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Distrakcije mogu biti kobne: Biciklisti koji nose ​slušalice imaju povećan rizik od nesreća za preko 50%
07.12.2021.
u 17:16
Više od četvrtine, 27 posto, svih biciklista ima zaslon pričvršćen na svoj bicikl
Pogledaj originalni članak

Slušanje glazbe, telefoniranje, slanje poruka i navigacija neke su od distrakcija u prometu koje, osim na vozače motornih vozila, utječu i na bicikliste. Prema istraživanju Allianza u Njemačkoj, mnogi su biciklisti u prometu zbog njih nepažljiviji. 

Od 1200 ispitanih biciklista, njih čak 27 posto priznalo je da sluša glazbu tijekom vožnje biciklom. Kod mlađih osoba u dobi od 18 do 24 godine bilo ih je gotovo tri četvrtine (71 posto), navodi Revija HAK

Navigacije i elektronički brzinomjeri također su široko rasprostranjeni u biciklističkom prometu. Više od četvrtine, 27 posto, svih biciklista ima zaslon pričvršćen na svoj bicikl. Među mlađima između 18 i 24 godine, jedanaest posto je priznalo da su razgovarali za vrijeme vožnje na biciklu, a 15 posto često piše i šalje poruke.

Prema proračunima Allianza, korištenje elektroničkih uređaja značajno povećava rizik od nesreća, čak i u relativno sporom biciklističkom prometu. Oni koji nose slušalice imaju povećan rizik od nesreća za preko 50 posto.

VIDEO HALMED: Smrt 33-godišnjaka u ožujku povezana s cjepivom protiv koronavirusa

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.