Planetarni skandal

Direktor MMF-a uhićen zbog pokušaja silovanja

Foto: AFP
Dominique Strauss-Kahn
Foto: AFP/PIXSELL
strauss-kahn (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
strauss-kahn (1)
Foto: AFP/PIXSELL
strauss-kahn (1)
15.05.2011.
u 09:07
Dominiquea Straussa-Kahna prijavila sobarica u hotelu. Šef moćne financijske institucije uhićen je u avionu 10 minuta prije polijetanja te je pritvoren. Prema policiji, apartman je napustio u žurbi
Pogledaj originalni članak

Izvršni direktor MMF-a u nedjelju se u Berlinu trebao sastati s Angelom Merkel, u ponedjeljak je u Bruxellesu s ministrima financija EU trebao spašavati Grčku i Portugal. No završio je kao osumnjičenik za seksualno nasilje. Dominique Strauss-Kahn uhićen je u subotu u 16.40 na aerodromu J. F. Kennedy u avionu Air Francea samo 10 minuta prije nego što će poletjeti za Pariz, a sve zbog prijave sobarice da ju je pokušao silovati u hotelu Sofitel. Prema New York Timesu Strauss-Kahn se nije opirao uhićenju te je iz aviona u odjel za seksualne prijestupnike u Harlemu prepraćen bez lisičina na rukama.

Borba za gaćice

O drami u kojoj je uništena karijera šefa MMF-a i izglednog novog predsjednika Francuske, najiscrpnije je izvijestio NY Times. 63-godišnji Strauss-Kahn oko 15.30 izišao je iz kupaonice u svom superluksuznom apartmanu u kojem noćenje stoji 3000 dolara. Uto je naišao na 32-godišnju sobaricu, koja je policiji izjavila da joj je bilo rečeno da počisti apartman u kojem više nije trebalo biti nikoga. Prema izjavi sobarice, Strauss-Kahn je, onako gol, nasrnuo na nju, odvukao je iz predvorja u spavaću sobu, prema Reutersu čak i zaključao vrata, te ju je bacio na krevet. Nakon kraćeg hrvanja, žena je pobjegla, no on ju je sustigao kod kupaonice i opet nasrnuo. CNN navodi detalj da se u tom trenutku pokušavao probiti kroz njeno donje rublje. Mlada se sobarica opet otrgnula, istrčala iz povećeg apartmana i obavijestila svoje kolege, koji su pozvali policiju. O kome je riječ postalo je jasno tek po dolasku policije.

Cirkus i katastrofa

NY Times je citirao glasnogovornika policije koji je rekao da je Strauss-Kahn u apartmanu “ostavio mobitel i još neke predmete”.

– Čini se da je otišao u žurbi – zaključio je i dodao:

– Da su policijski službenici do aviona došli samo 10 minuta kasnije, on bi već bio na putu za Francusku.

Strauss-Kahnu predstoji sudski postupak zbog pokušaja silovanja, nezakonitog oduzimanja slobode i kriminalnog seksualnog čina. Od 1997. do 1999. bio je francuski ministar financija. MMF vodi od 2007., i to kao čovjek kojega je podupro francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Očekivalo se da će dugogodišnji član Socijalističke partije biti predsjednički kandidat stranke na izborima 2012. Francuski Journal de Dimanche u posljednjoj mu je anketi davao veliku prednost na izborima. Njegova stranačka kolegica Ségolène Royal vijesti o uhićenju prokomentirala je kratko kao “potresne”. Njegov je odvjetnik u Francuskoj pak rekao da tek treba vidjeti stoji li iza svega provokacija te da je neophodno izbjeći “medijski cirkus”.

– To je katastrofa za našu zemlju i francuski imidž. On je ipak šef MMF-a – izjavio je za AFP potpredsjednik konzervativnog UMP-a Renauld Muselier.

Cirkus i katastrofa još su i veći, jer se procjenjuje da će ovaj skandal otežati izlazak pojedinih zemalja EU iz krize. Strauss-Kahn je inače već imao seksualni skandal 2008., kada je otkrivena njegova veza s kolegicom iz MMF-a. U stranci su mu inače znali predbacivati to što je kao socijalist preuzeo tvrdu kapitalističku instituciju, ali i stil života noseći, primjerice, odijela od 10.000 dolara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 230

RE
@rea
10:16 15.05.2011.

Za fr. socijaliste zaista težak udarac. Na veselje Sarkoziju. Ako je kriv, neka ga osude. Ali iznenadjuje da bi čovjek čija je plaća šestocifrena riskirao reputaciju i predsjedničke izbore nasrtanjem na jednu sobaricu. S novcima koje ima može sebi priuštit\' priličan izbor žena.

OB
-obrisani-
11:32 15.05.2011.

Ovakvi likovi daju svom pobratimu Rohatinskom nagrade ! ================================================ Da li se ovaj sonma pali i na muškarce ? Rohatinskom bi trebalo malo duže da mu objasni da nije TOPLI ;)

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
09:45 15.05.2011.

Da u Hr silujeje neku curicu,,takav močnik dobio bi promaknuće,al ebiga u naprednim zemljama se ide u zatvor ćim nešto ukenjaš ,pa makar bio i sam Bog Isos Krist