Glavni državni odvjetnik

Cvitan: Razmišljamo da britansko pravosuđe ispita Todorića

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Dinko Cvitan
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: AFP
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
08.11.2017.
u 17:43
Ovisno o procesnoj taktici za koju se odlučimo, vidjet ćemo što ćemo napraviti, kaže Cvitan
Pogledaj originalni članak

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan poručio je da u DORH-u razmišljaju o mogućnosti da britansko pravosuđe putem Europskog istražnog naloga ispitaju Ivicu Todorića, ali i kako mu ne smeta rad Istražnog povjerenstva o Agrokoru jer je ono čime se sada to tijelo bavi daleko od onoga čime se DORH bavi.

- Opcija da britanski istražitelji putem Europskog istražnog naloga ispitaju Ivicu Todorića je predmet našeg razmatranja, i ovisno o procesnoj taktici za koju se odlučimo, vidjet ćemo što ćemo napraviti – kazao je Cvitan novinarima u Saboru nakon sjednice Odbora za ljudska prava gdje je predstavljao izvješće o radu DORH-a u 2016. godine.

Kaže kako je Državno odvjetništvo poduzelo sve propisane mjere i radnje sukladno međunarodnim ugovorima i međunarodnom pravu, te ostvarena je direktna komunikacija s tijelima u Velikoj Britaniji pa u DORH-u čekaju daljni razvoj događaja.

- Ne mogu govoriti što jesmo ili nismo dobili. Naime, nije dobro komentirati odluke tijela druge države s kojom ostvarujemo međunarodnu suradnju. Moramo voditi računa o zaštiti temeljnih ljudskih prava svake osobe, pa i osobe o kojoj govorimo. Mi u obavješćivanju javnosti nismo spomenuli ni inicijale osobe o kojoj se radi. Moramo omogućiti pravično suđenje. Kriminalističko istraživanje povodom događaja u kompaniji i dalje su u tijeku i rezultirat će novim istragama, a tada s aspekta s međunarodnog prava, ako ova osoba bude predmetom istrage, morat će zatražiti dodatni zahtjev za izručenje – objasnio je Cvitan koji je dodao kako DORH može donijeti rješenje o provođenju istrage, ali mora tražiti dodatni zahtjev za izručenje.

Nije mu čudno, naglašava, da je ročište u Londonu zakazano tek na proljeće iduće godine, jer, tvrdi, sve ide svojim tokom.

- Naravno da je premijeru to čudno jer je to neuobičajeno. Međutim, to ne znači da će to biti tako, a može biti tako. Mi ćemo i dalje raditi na tome i ništa se bitno nije promijenilo u odnosu na postupanje nadležnog državnog odvjetništva. Moramo postupati sukladno odlukama koje donosi tamo nadležno tijelo. Nismo dobili objašnjenje jer nije uobičajeno da netko polaže račune zašto je nešto napravio ili nije, ali moramo se suzdržati bilo kakvih komentara jer je jedan od prigovora da se radi o političkom procesu. Ovdje se ne radi apsolutno o nikakvom političkom procesu – objašnjava glavni državni odvjetnik.

Upitan je i koliko je DORH blizu nekih novih dokaza kada je riječ o novim kriminalističkim istragama protiv Ivice Todorića.

- Neke istrage će se dogoditi brže, neke kasnije. Riječ je o najobimnijem predmetu koje je ikada državno odvjetništvo radilo – naglašava Cvitan.

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Ivica Todorić 2012. godine na proslavi Martinja s obitelji i poslovnim partnerima
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić dolazi na ispitivanje u DORH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić dolazi na ispitivanje u DORH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić

Osvrnuo se i na rad istražnog povjerenstva za Agrokor, te dodao kako je bilo raznih tumačenja njegove ranije izjave da DORH-u u istrazi neće smetati rad tog saborskog tijela.

- Odluku o tome hoće li i treba li povjerenstvo raditi donijet će Sabor, nije DORH ono koje će to tumačiti. Nas ne smeta rad povjerenstva, jer ono što sada gledam u povjerenstvu daleko je od onoga čime se mi bavimo. Pitanje što meni smeta ili ne smeta, sigurno je razina rasprave koja nema nikakve veze s onim što rade forenzičari na predmetu – kazao je Cvitan.

Nije želio komentirati izjavu Ivice Todorića u Londonu nakon izlaska iz policijske postaje i suda kako je "Ovo je mala, ali velika pobjeda".

- To je stav gospodina Todorića, ali ne vidim tu nešto što bilo vrijedno mojih komentara kao glavnog državnog odvjetnika. Gospodin je iskazao što on misli, mi radimo sukladno pozitivnim zakonskim propisima, učinili smo sve što je zakon propisao da moramo napraviti i napravili smo to na onoj razini kako je traženo. Bit će ovo nešto što će jako dugo trajati, ali ne 20 godina – tvrdi Cvitan te dodaje kako je činjenica da policija i državni odvjetnici imaju rokove u satima, danima i mjesecima.

- Maksimalni rok istrage je godina i pol dana. No, nakon toga svjedoci smo da neke optužnice čekaju potvrđenje i više godina i onda se postavlja pitanje u javnosti gdje su nam presude. Posao državnog odvjetnika dovršen je onda kada je potvrđena optužnica, a treba li taj rok biti godina, dvije, tri, treba li za pisanje presude godina, dvije, tri, meni je to teško govoriti. Mislim da treba napraviti izmjene zakona koji propisuju sudovima da donesu odluke u određenom roku, dok se u protivnom smatra da osoba djelo nije počinila. Svatko ima pravo na pravični rok suđenja, da dobije presudu i da zna je li ili nije kriv. Sve ostalo se pretvara u nepravdu – zaključuje Cvitan.

Na komentar kako on vidi činjenicu da su hrvatski građani izgubili vjeru u pravosuđe, odgovara kako i on to isto gleda.

- Iskreno, na isti način kao i građani. Naravno da će izgubiti vjeru. Nije moje da komentiram odluke sudova. Imali smo i pravomoćne presude pa više nisu – zaključuje glavni državni odvjetnik.

Pogledajte video: Todorići - Od raja do sloma

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

ŠO
Šokac1
18:50 08.11.2017.

Da, nakon što ga se "pustilo" da pobjegne iz Hrvatske sada ga treba i zadržati izvan Hrvatske i hrvatskog suda da svojim iskazima ne raskrinka sve one političare i djelatnike po ministarstvima i drugim institucijama s kojima je "surađivao" na obostranu korist. Tijekom zadnjih dvadesetak godina sigurno ih je bilo jako puno.

MA
maximinimax
18:36 08.11.2017.

Opasno ga doma voditi, što ako se raspriča?

DU
Deleted user
18:05 08.11.2017.

Bravo samo dajte engleskom sudu naputke što ima raditi.