Ženska mreža Hrvatske

Demografi: Nismo za zabranu pobačaja, borimo se za prava žena

Foto: Nina Djurdevic/Pixsell
Demografi: Nismo za zabranu pobačaja, borimo se za prava žena
12.01.2016.
u 07:15
U Ženskoj mreži Hrvatske kažu da su reagirale na izjavu Stjepana Šterca da Hrvatska ima previše pobačaja iako je rekao i da je protiv zabrane
Pogledaj originalni članak

Ženska mreža Hrvatske poslala je otvoreno pismu mandataru Tihomiru Oreškoviću protiveći se mogućem imenovanju demografa dr. Stjepana Šterca za ministra demografske obnove. Osim što u pismu nisu iznijeli nikakve argumente zašto je Šterc nepodoban za ministra, kojem usput nisu dobro napisali ni ime nazivajući ga Davor Šterc, očito je i da ne poznaju njegov rad ni stavove, inače bi bilo logično da ga podrže zbog njegova zalaganja za prava i bolji položaj žena i majki.

Izvrtanje činjenica

Šterc se ne zalaže za zatvaranje žena u kuću kako bi rađale, nego za to da država stvori okvir u kojem će po uzoru na skandinavske zemlje ženama koje se odluče roditi, bile samohrane majke ili ne, društvo olakšati položaj od radnog mjesta pa nadalje. To je isticao više puta u Večernjem listu. Stoga nas je zanimalo zašto je zapravo Ženska mreža protiv imenovanja Šterca za ministra?

– Mi smo protiv Ministarstva demografske obnove zbog dovođenja u vezu demografije i pobačaja. U izjavi u Jutarnjem listu gospodin Šterc je demografiju doveo u vezu s pobačajem pa smo reagirali. Izjavio je da Hrvatska ima previše pobačaja, ali istina, rekao je i da je protiv zabrane pobačaja i da je za to da žena odlučuje – odgovara nam Mirjana Kučer, koordinatorica Ženske mreže. Kada smo Kučer pitali znaju li da se Šterc zalaže za to da je dužnost države stvoriti okvir u kojem će žene lišene egzistencijalnih briga odlučiti hoće li rađati ili ne te da je kritizirao konzervativan odnos prema ženama od kojih se očekuje da nakon posla rade i kod kuće, ona nam je uzvratila:

– Nismo ulazili dublje u njegove stavove. Povod nam je za otvoreno pismo bilo to što se demografija dovodi u vezu s pobačajem i rađanjem. Čovjek ima pozitivne stavove da ženama treba olakšati položaj u društvu, ali mi ne možemo prihvatiti osnivanje Ministarstva demografske obnove jer nam se čini da se problem demografije prebacuje na žene. Bojimo se da se demografija koristi da bi se zabranio pobačaj. Hrvatska je inače na začelju po broju pobačaja u Europi. Mi tražimo ministarstvo za žene godinama pa ga nema, a i ono bi olakšalo položaj žena – kaže Kučer.

Dr. Stjepan Šterc nije htio ulaziti u raspravu sa Ženskom mrežom rekavši sljedeće: – To je guranje abortusa u koncepciju demografske politike izvrtanje činjenica. Postavljanje abortusa u bilo kakav temelj demografske revitalizacije Hrvatske nije stav struke, odnosno demografa. Moja je obveza da kao sveučilišni profesor u svom području doprinesem razvoju hrvatskog društva koje me financira – kazao je. Kao što je već rekao, nije za zabranu pobačaja, ali smatra da je humano da se broj pobačaja ne povećava.

Pucanj u prazno

Iako je Ženska mreža reterirala, neargumentirani istup protiv Šterca nije joj trebao. Da svi pokazuju svijest o pravima žena kao demografi, ne bismo imali društvo u kojem, za razliku od Švedske ili Nizozemske, majkama male djece, koje to žele, nije omogućeno da rade skraćeno i u kojem mnoge žene, osobito s nižim kvalifikacijama, ne mogu u praksi uzeti bolovanje kad im se dijete razboli, a prisiljene su besplatno raditi prekovremeno. 

>>Očekujemo da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog Hrvatskog pokreta za život

>>Ženska mreža Hrvatske za više žena na listama

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

ER
eragram
07:57 12.01.2016.

Nije mi jasno kako se to jedan nadasve primitivan i asocijalan čin pobačaja, koji je naslijeđen iz prethistorije ljudskog društva institucionalizirao u modernim društvima do te mjere da je postao izraz slobode i emancipacije žene u društvu?

SH
Shpangica
09:16 12.01.2016.

Ne znam za ženu koja je pobacila da nije poslije toga teško požalila. A vi koje se borite za pravo na ubojstvo ste ništa drugo doli neinformirane kokoši koje ne znaju što bi od sebe jer su same sebi postale svrha. Kakti borite se za prava žena a zapravo vam je jedini cilj doći do nekakvog medijskog prostora. Što ste se vi za nas točno izborile? Samo sramotite žensku vrstu. Zbog takvih kao što ste vi nas muškarci i podcjenjuju. Prestanite kokodakat i must ogromne novce iz državnog proračuna kako bi dalje kokodakale i preporodit ćemo se i mi i prava žena u ovoj zemlji. I nadam se, jednog dana, i zakonski okvir u kojem vi i takvi kao vi djeluju.

BR
brojevi
11:21 12.01.2016.

Ženska mreža Hrvatske , tipična nevladina udruga koja želi opravdati beskorisnog svog postojanja i trošenje novca poreznih obveznika. Neargumentirani napad na Dr. Stjepana Šterca, kome ni ime ne znaju, služi isključivo u promotivnu svrhu udruge po već isprobanom receptu; poslati otvoreno pismu javno eksponironoj osobi. Posljedice po stigmatiziranu osobu nisu važne.