ŽUSTRA RASPRAVA

Bernardić: Zagreb treba dobiti spomenik Franji Tuđmanu, na njegovom trgu

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Biljana Gaća i Davor Bernardić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Biljana Gaća i Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Biljana Gaća i Davor Bernardić
26.03.2017.
u 14:29
Bolje obrazovanje i društvo jednakih mogućnosti vidi kao rješenje demografskog sloma. Smatra kako aktualna Vlada sanira posljedice, a ne vidi uzrok problema.
Pogledaj originalni članak

- Mnogi žele da budete netko drugi, da promijenite karakter bivajući na čelnom mjestu SDP-, mlaki ste, neodlučni, nemate karizmu... započeo je voditelj Aleksandar Stanković emisiju Nedjeljom u 2 u kojoj gostuje predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Na pitanje je li teško kada se očekuje promjena karaktera, Bernardić je odgovorio:

- Mislim da treba biti autentičan i to je teži put. Pokazao sam odlučnost i hrabrost kad sam sa 29 godina odlučio konkurirati Milanu Bandiću.

Istaknuo je kako nije 'dužan krupnom kapitalu ni novinarskim lobijima, niti iza njega stoje udbaške strukture' i zato ga prozivaju neodlučnim.

Ne želi da se ono što predlaže svede samo na riječi, već inzistira na argumentima i konkretnim prijedlozima kao što je prijedlog o minimalnoj plaći. 

- Znam kako je to hraniti se u pučkoj kuhinji, moj otac se hranio ondje, rekao je, suosjećavši s građanima čija plaća nije dovoljna za osnovne životne potrebe.

Na pitanje gubi li poziciju u Zagrebu ako Anka Mrak Taritaš, čiju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba podupire, izgubi na izborima, rekao je da Zagreb nisu ni imali i da neće podnijeti ostavku izgubi li lokalne izbore. 

Bolje obrazovanje i društvo jednakih mogućnosti vidi kao rješenje demografskog sloma. Smatra kako aktualna Vlada sanira posljedice, a ne vidi uzrok problema.

Naglašava kako je kurikularna reforma najbitnija stavka.

- Potrebno je više matematičke logike u školi - rekao je i objasnio kako treba uvesti i poduzetništvo kao predmet, poput Japana i Singapura, ali i graditi potencijale koji su individualni za svako dijete.

- Najvažnija borba protiv siromaštva je borba obrazovanje - zaključuje.

Kazao je kako se mladi obrazuju za burzu, a ne za rad, zbog čega odlaze u inozemstvo. Spomenuo je kako država nije dobra za male poduzetnike, a previše potpomaže velikim kompanijama. 

Kada je Agrokor u pitanju naglasio je kako građani ne smiju plaćati njegove dugove i da treba hitno restrukturiranja povodom čega mora obavijestiti i javnost. 

- Treba izabrati krizni menadžment koji će restrukturirati Agrokor. Agrokor je lice i naličje hrvatskog gospodarstva - rekao je. 

- Dobavljači se moraju restrukturirati kako ne bi ovisio o jednom kupcu - rekao je, spomenuvši kompletnu reorganizaciju hrvatsku gospodarstva tj. veća konkurentnost na sadašnjem monopoliziranom hrvatskom tržištu. 

Rekao je kako Vlada i oporba moraju imati konsenzus oko važnih pitanja, ali nedopustivo je što je premijer 'fasada' o kojoj ovisi izgled čitave stranke, a ispod nje se događaju nedopustive stvari poput plagiranja, namještanja natječaja,...

Kada je glas građana i populizam u pitanju dotakli su se i pitanja izbornog sustava. Njegova izjava kako bi predsjednica trebala birati tri ministra u Saboru podigla je veliku medijsku buru. 

- Predsjednica je direktno izabrana i ima veći legitimitet od premijera, a nema nikakve ovlasti - rekao je.

Osvrnuo se i na važnost slobode medija, a tjednik 'Novosti' ne smatra prijetnjom demokraciji ili diskriminativnim. 

 Aleksandar Stanković zatim mu je postavio tri ista pitanja kao i prije 7 godina kada je gostovao u emisiji, i na koje je tada dao odgovore koji su bili dvosmisleni i nekonkretni.

Je li Bandić korumpiran političar, pitao je.

- Postoje indicije da je.

Drugo pitanje bilo je treba li Franjo Tuđman dobiti spomenik u Zagrebu.

- Na Trgu Franje Tuđmana, da. 

- Je li Zoran Milanović radio greške?

- Čovjek koji radi čini pogreške, ali je i učinio mnogo toga dobrog - kratko je odgovorio.

Stanković ga je pitao koje konkretne mjere planira poduzeti zbog čega se Bernardić  još jednom vratio na obrazovanje.

Konkretno, želi obnoviti učeničke domove i poboljšati prehranu što će platiti porezni obveznici.

Stanković je kazao kako je to politički populizam, bez konkretnih financijskih mjera, a Bernardić mu je odvratio kako očigledno treba više poraditi na svojoj prezentaciji i PR-u jer mnoge mjere koje su već ostvarene ostaju nezapažene. Za to je još jednom okrivio 'nedostatak političkog backgrounda'. 

- Čovjek nekad treba krenuti od sebe - odvratio je Stanković.

Bernadić je pozvao i Mirelu Holy i Aleksandru Kolarić u svoju stranku, a za kraj je komentirao kandidaturu Brune Esih za gradonačelnicu. Smatra kako HDZ očigledno ima dva kandidata, a njihov je stav što se izbora za Zagreb tiče - i više nego jasan. 

>> Slučaj Saucha za nečiju je ostavku, a čiju, to bi morao odrediti Cvitan

>> Bernardić pokušava popraviti stranački rejting, koristeći tehniku slona u staklarnici

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

PR
principjelannotsdp
14:04 26.03.2017.

A. Stanković pokušava spasiti Bernardića i SDP. Kao i većina medija u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
14:27 26.03.2017.

Nadam se da ce ovih dana ugostiti i buduću gradonačelnicu Brunu.

TW
TWITOIST
15:16 26.03.2017.

Kaze Bernardic":Kad su god Hrvati bili jedinstveni ,pobjedili su ''Sramota buduceg doktora,bilo cega, da ne zna da su njegovi drugovi napustili Sabornicu ,kad su trebali podici ruku za hrvatsku neovisnost.