O ministru kulture

Đapić: Napadi na Hasanbegovića jer je jedini počeo s reformama

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Đapić: Napadi na Hasanbegovića jer je jedini počeo s reformama
12.02.2016.
u 14:58
"Ako Hasanbegović ne bi opstao kao ministar, onda će pasti Vlada, a HDZ u tom slučaju više ne bi imao što tražiti na hrvatskoj političkoj sceni. Ipak, nadam se da će Hasanbegović ostati na mjestu ministra kulture i konačno uvesti reda, te da nećemo više financirati vlastite neprijatelje kroz medije i udruge", poručio je Đapić na konferenciji za novinare.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić ustvrdio je danas da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović izvrgnut brutalnim napadima zbog svog domoljublja i jer je jedini počeo s istinskim reformama u svom ministarstvu, odnosno s rezanjem troškova.

"Ako Hasanbegović ne bi opstao kao ministar, onda će pasti Vlada, a HDZ u tom slučaju više ne bi imao što tražiti na hrvatskoj političkoj sceni. Ipak, nadam se da će Hasanbegović ostati na mjestu ministra kulture i konačno uvesti reda, te da nećemo više financirati vlastite neprijatelje kroz medije i udruge", poručio je Đapić na konferenciji za novinare.

Pritom se osvrnuo na fotografiju na kojoj je Hasanbegović snimljen s kapom HOS-a tijekom Domovinskog rata.

"O tome pišu Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća koje kroz dugogodišnje izlaženje širi mržnju prema Hrvatskoj, a za to godišnje iz hrvatskog državnog proračuna dobivaju oko tri milijuna kuna. Mi se nadamo i očekujemo da će novi ministar hrvatske kulture ukinuti financijska sredstva za takva glasila, koja rade izravno protiv hrvatskih nacionalnih interesa", poručio je Đapić.

HOS-ovi dragovoljci nosili su crne odore i na kapama značke na kojima je bio povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem, okružen stiliziranim hrvatskim pleterom.

"To što iz hrvatskog pletera Nenad Stazić i njemu slični vide slovo 'U' je njihova fantazija i mržnja prema svemu što mi doživljavamo da je istinsko hrvatsko. Oni i na povijesnom hrvatskom grbu na Markovoj crkvi vide ustaško znakovlje", kazao je Đapić.

Kap koja je prelila čašu je izjava Zorana Milanovića da je i Franjo Tuđman smatrao HOS-ovce opasnim crnokošuljašima, čime je bivši premijer obmanuo hrvatsku javnost i obezvrijedio ulogu dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu, napominje Đapić.

Tuđman je imao posve drugačiji stav o dragovoljacima HOS-a, istina, imao je svojih primjedbi, ali je izuzetno visoko cijenio dragovoljce HOS-a koji su kroz Zakon o pravima hrvatskih branitelja ušli u sastav Hrvatske vojske kao njezin regularni, sastavni dio. Također je priznao status dragovoljcima HOS-a i sve činove koje su imali kao svoje u doba stvaranja Hrvatske vojske, tvrdi Đapić. 

Pritom ističe da je na Vojnom sudu u Zagrebu donesena oslobađajuća presuda vodstvu HOS-a, u kojoj je Vojni sud izrijekom naglasio da dragovoljačke postrojbe HOS-a nisu bile paravojne formacije, nego doprinos HSP-a stvaranju Hrvatske vojske i obrani Hrvatske. 

>> Za rata sam htio u HOS, ali me nisu primili, bio sam premlad 

>> 'Hasanbegović danas nije ni u jednom trenutku osudio ustaški režim'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

Avatar navijač
navijač
15:09 12.02.2016.

Svaka čast Đapiću što smije javno reći istinu , tko nam je pravi neprijatelj , za razliku od mnogih koji su ponovo ušli u sabor i ponovo šute. Dokle više.

DU
Deleted user
15:18 12.02.2016.

nisu to napadi nego organizirana hajka kakve je provodio Staljin i Goebbels orkestrirana od SVIH registriranih medija u Hr .

AG
Agricola
15:44 12.02.2016.

Pa ti napadi nisu ni zbog reformi, ni zbog ovih par milijuna kuna koje je oteo onim žoharima, a pogotovo ne zbog nekakve kape od prije 20 ili 30 godina. Nitko nema hrabrosti reći ono što je istina, a istina je da na hrvatskoj desnici postoji raskol, i to Đapić kao pravaš jako dobro zna, a Hasanbegović bio mogao biti integrirajući čimbenik u prevladavanju tog raskola barem do trenutka obračuna s komunistima i jugoslavenima. Nakon toga, opet jedni mogu slaviti Kraljevića s drugi Matu Bobana, jedni HV i HVO a drugi HOS, jedni Tuđmana a drugi Paragu itd. Ali, ako te suprostavljene strane da desnici prevladaju raskol zbog višeg interesa, a to su lustracija i obračun a komunizmom i jugoslavizmom onda komuniste i jugoslavene više ništa ne može spasiti. To je glavni razlog napada na Hasanbegovića, a ovo o kapama, izvacima iz konteksta, hoće li biti koji milijun kuna tamo ili ovamo, to je posve sporedna stvar u cijeloj priči.