Provođenje kontroverznog zakona

Danska zaplijenila prvih 11.900 dolara tražiteljima azila

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters/PIXSELL
migranti
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
izbjeglice, migranti
30.06.2016.
u 23:30
Inače, obitelji migranta u kojima se nalazi dvoje odraslih osoba i troje djece smiju zadržati količinu novca od 7.455 dolara po osobi
Pogledaj originalni članak

Danska vlada u veljači ove godine izglasala je kontroverzni zakon koji dozvoljava zapljenu novca i dragocjenosti tražiteljima azila kako bi pokrili troškove uzrokovane dolaskom u zemlju. 

Pa tako zakon odobrava oduzimanje osobnih stvari u vrijednosti od 1.342 eura. Prve zapljene potvrđene su kod pet Iranaca, koji su zbog lažnih dokumenata zadržani u zračnoj luci u Kopenhagenu, a kojima je oduzeto oko 11.900 dolara, javlja RT.

Iračani su također posjedovali gotovinu u eurima i dolarima, sveukupnog iznosa od 19.340 dolara. Po dolasku, svih petero zatražilo je azil, a zahtjevi se obrađuju.

Danska ministrica za integraciju Inger Stojberg podržava ideju zakona, a smatra da svi financijski sposobni trebaju za sebe brinuti. - Postoji dobar razlog zašto smo donijeli ovaj zakon, ali malo osoba stigne u zemlju s velikom količinom novca - kazala je Stojberg. 

Inače, obitelji migranta u kojima se nalazi dvoje odraslih osoba i troje djece smiju zadržati količinu novca od 7.455 dolara po osobi. Iako su ovaj potez kritizirali borci za ljudska prava i organizacije poput UN-a i Amnesty Internationala, cilj novog zakona jest smanjenje priljeva migranata u državu. 

Prošle godine azil je zatražila 21.000 osoba, čime je Danska, nakon Finske, Švedske, Njemačke i Austrije postala jedna od glavnih europskih destinacija migranata. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DA
Darko22
23:38 30.06.2016.

Kada će RH tako ? Ili je u RH sve besplatno dok god nisi Hrvat ?

AV
AVIM
06:07 01.07.2016.

Tako bi trebali sviuciniti i smanjio bi se priljev ,,pobjeglica,,

DU
Deleted user
18:07 01.07.2016.

Bravo Danska!!!!