ONI OBUSTAVILI UPORABU

Danska razmatra podjelu cjepiva AstraZenece siromašnim zemljama

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Vials labelled "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration photo
Foto: Bodo Schackow/DPA/PIXSELL
Coronavirus - intensive care unit in Thuringia
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom
15.04.2021.
u 14:36
Nakon što su objavili da svoje građane neće cijepiti AstraZenecom Danci razmišljaju o tome da preostale doze cjepiva podijele siromašnim zemljama.
Pogledaj originalni članak

Danska je ovaj tjedan postala prva zemlja koja je obustavila uporabu cjepiva AstraZenece, dok europski dužnosnici nastavljaju analizirati desetke izvještaja o vrlo rijetkim krvnim ugrušcima u kombinaciji s niskim trombocitima koji su se pojavili u zemljama Unije, kao i u Velikoj Britaniji. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koji zajedno s britanskim i europskim medicinskim agencijama i dalje preporučuje uporabu tog cjepiva navodeći da koristi cjepiva premašuju rizike, također pritišće zemlje da ne gomilaju cjepiva ako ih ne koriste. 

"Jučer sam razgovarao sa Sorenom Brostromom, ravnateljem danskog zdravstvenog tijela i shvatio sam da je dansko ministarstvo vanjskih poslova spremno ili već razmatra opcije za dijeljenje cjepiva AstraZenece siromašnijim zemljama", rekao je novinarima direktor WHO-a za Europu Hans Kluge

Brostrom je također rekao da je Danska daleko dogurala s cijepljenjem starije populacije koja je u najvećem riziku od teškog oblika covida-19, dok su mlađe dobne skupine izložene manjem riziku od komplikacija bolesti. 

Predstavnici WHO-a nisu kritizirali Dansku zbog prestanka cijepljenja AstraZenecom. Smatraju da bi svaka zemlja trebala biti fleksibilna u donošenju odluka o svojim programima cijepljenja, a odluka bi se trebala temeljiti na stopi procijepljenosti, zaraze i hospitalizacije.  

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MR
MrkiMedo
18:23 15.04.2021.

Sad će Plenki odmah preko svojih veza u EU nabaviti (čitaj: izmoliti) da i mi dobijemo nešto tog cjepiva. Pa zar nismo i mi siromašni?