PRVA SJEDNICA

Plenković na Vladi: Zbog 10 sekundi potresa imat ćemo 10 godina posla

24.07.2020.
u 13:24
Financiranje konstrukcijske obnove zgrada išlo bi prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici, rekao je premijer Plenković
Pogledaj originalni članak

Prva sjednica Vlade u novom mandatu održala se danas u Banskim dvorima. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković čestitao je kolegama na povjerenju koje su dobili u Saboru. Na sjednici jedino nije ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica jer je zaražen koronavirusom.

 

 

Plenković je istaknuo kako će danas donijeti Nacrt zakona o obnovi Zagreba, odnosno Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Na dnevnom redu je aktualno stanje o poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus te o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

– U svijetu je broj oboljelih premašio 15,4 milijuna, a broj preminulih 640 tisuća. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 je na bolničkom liječenju, a devet je na respiratoru. U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj, Capak je zabunom rekao 84, no čuli smo se i točna brojka je 81 – rekao je ministar Vili Beroš.

Premijer Plenković govorio je o obnovi grada Zagreba i drugih područja pogođenih potresom.

– Riječ je o zakonu koji treba osigurati temeljne principe organizirane obnove. Po svim pravilima i zahtjevima struke i tako da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost grada Zagreba. Zakon se odnosi na vrlo širok krug ljudi, dugoročan je, možda i srednjoročan, željeli smo da on prođe javna savjetovanja. Iznjedrila su gotovo 400-tinjak komentara, dio je već unesen u prijedlog zakona koji je upućen u Hrvatski sabor. Želimo da zakonski okvir za obnovu grada Zagreba bude jasan i transparentan. Posebno važno pitanje jest pitanje konstrukcijske obnove zgrada i financiranje. Financiranje konstrukcijske obnove zgrada išlo bi prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici. Formirat ćemo i fond za obnovu koji će biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu – rekao je premijer Plenković.

– Razmjeri potresa su veliki. Zbog deset sekundi potresa imat ćemo bez ikakvih dilema deset godina posla. Pred svima nama je zadatak da obnovimo grad Zagreb i to po kriterijima koji su suvremeni u pogledu protupotresne zaštite – kazao je Plenković te dodao kako će zakon ići u dva čitanja.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako su primarni fokus sredstva europskih fondova i međunarodnih financijskih institucija.

– Financijski aspekt, koji je značajan, mora biti pretočen u jedan značajan doprinos gospodarskim aktivnostima u smislu doprinosa i BDP-u jer je evidentno da će jako puno biti investicijskog, građevinskog i drugog posla na tome – rekao je.

Ministar Davor Božinović kazao je kako u Hrvatskoj boravi 619.431 turist te da ih je najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– U zadnjih 18 sati prijavile su se 64.573 osobe za ulazak u Hrvatsku, najčešće je riječ o turističkim razlozima – istaknuo je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 57

Avatar Dipsy
Dipsy
13:50 24.07.2020.

Uz dobru i marljivu vlast sve ce ici lakse i brze. Ne sumnjam da ce ova vlada i Plenki napraviti ono sve sto su i obecali.

Avatar krmenadla
krmenadla
13:48 24.07.2020.

Plenkovic u manje od mjesec dana nakon izbora vec radi odlican posao. Prvo je izborio 22 milijarde iz EU ,a sad vec ide i prijedlog o obnovi. Sve pohvale premijeru!

DD
ddh
15:16 24.07.2020.

Ovo preuzimanje 60% troskova obnove od drzave je pogresno. Za sve kuce i stanove moraju vlasnici snositi sve troskove obnove. Ako su vlasnici stradalih kuca i stanova te objekte osogurali, onda placaju osiguranja, a ako nisu, onda je to problem vlasnika, a ne drzave. Jer tko ne osigura svoju nekretninu, taj postupa neodgovorno. I nema razloga zasto bi tisuce podstanara placale obnove kuca ili stanova neodgovornih vlasnika ili pbnove stanova i kuca djece bivsih komunistickih glavesina, koji su te kuce vlasnicima 1945-e i nadalje oduzimali, a vlasnike najcesce ubijali ili protjerivali. Tu nesmije biti nikakve solidarnosti.