ali ljetu nije kraj

Danas paklene vrućine, a onda nam stiže promjena: Moguće jako nevrijeme, pijavice i jak vjetar

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Iako je u Dubrovniku iznimna vrućina turisti hrabro obilaze gradske znamenitosti
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Iako je u Dubrovniku iznimna vrućina turisti hrabro obilaze gradske znamenitosti
18.08.2022.
u 07:38
Petak će nekome donijeti olakšanje, ali i mjestimice intenzivne pljuskove, grmljavine, moguće i nevrijeme, na Jadranu nevere, pijavice i jak vjetar
Pogledaj originalni članak

Danas će biti pretežno sunčano i vruće. Prema večeri sa zapada naoblačenje, a navečer te osobito u noći na petak ponajprije u Istri i na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu umjereno, na sjevernom dijelu i pojačano jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 32 do 37 °C.

DHMZ izdao je upozorenja zbog velikih vrućina. 

Foto: DHMZ

"Tijekom većinom sunčanog četvrtka temperatura će ponegdje na kopnu biti i viša od 35 °C. Osim vrućine, nekima i sparine, jugozapadnjak i jugo pogoršavat će biometeorološke prilike te biti uvod u nestabilan, promjenjiv i većinom manje topli petak, koji će nekome donijeti olakšanje, ali i mjestimice intenzivne pljuskove, grmljavine, moguće i nevrijeme, na Jadranu nevere, pijavice i jak vjetar. Planirate li biti na moru - obavezno pratite prognoze i upozorenja Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

S ovom promjenom vremena ljetu još nije kraj, posebice ne na Jadranu, gdje će noći i dalje biti tople, a dani uglavnom vrući i sunčani, uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak i buru. Manje toplo i nestabilnije bit će u većini unutrašnjosti, osobito na najoblačnijem istoku", prognozirala je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Video: Superjahta njemačkog milijardera usidrena je kod otoka Kakana

hoćemo li uvoditi negativnu sekundu?

Zemlja se ubrzava, a dani skraćuju: Znanstvenik nam je objasnio što to točno znači

29. lipnja bio je najkraći dan: Zemlja je vrtnju oko svoje osi dovršila za 1,59 milisekundi manje od 24 sata. I to je samo jedan u nizu rekorda u posljednje dvije godine. Znamo kako se Zemlja oko svoje osi odvrti za 24 sata pa je prividno da Sunce zalazi i izlazi. Ali dugoročno se Zemljina vrtnja usporava. Svako stoljeće Zemlja uspori za nekoliko milisekundi, odnosno treba joj 0,001 sekundi više za dovršetak jedne rotacije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LE
LeonardoGoldman
09:17 18.08.2022.

Gdje su to ‘paklene’ vrućine? U Sahari? Temperature su u skladu sa godisnjim dobom, a senzacije ostavite za jesen.

RA
RadagastovBrat
09:08 18.08.2022.

Ima li kakvih vijesti o ozonskom omotaču, kiselim kišama i smogu? To su bile svojedobno bile glavne babaroge

GE
geler203
08:09 18.08.2022.

Već sam htio pitati kada će ta najavljivana "žuta kiša"?