29 godina

Dan Hrvatske vojske: Građanima jamči sigurnost, na globalnoj razini pridonosi miru

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
28.05.2020.
u 13:25
U godinama nakon Domovinskog rata, Hrvatska vojska počela je procese transformacije u skladu s potrebom za racionalizacijom, kao i odlukom za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu
Pogledaj originalni članak

Danas se obilježava Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) povodom dana kada je 28. svibnja 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici.

Hrvatskoj i svjetskoj javnosti tada su predstavljene prve brigade ZNG-a koje su u svečanom postroju prisegnule pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom

Osnivanjem ZNG-a stvorene su vojne snage za obranu napadnutih hrvatskih područja. Jačajući u hodu, hrvatske oružane snage ostvaruju uspjehe u nizu akcija i vojnih operacija, od zapadne Slavonije i Maslenice do operacija Ljeto i Zima te su naposljetku 1995. vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja pobjednički okončale rat na hrvatskim prostorima. Postrojbe ZNG-a 3. studenog 1991. preimenovane su u Hrvatsku vojsku.

U godinama nakon Domovinskog rata, Hrvatska vojska počela je procese transformacije u skladu s potrebom za racionalizacijom, kao i odlukom za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Cilj je bio stvoriti malu, učinkovitu, mobilnu i modernu oružanu silu.

Tijekom proteklih 29 godina Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu vojsku koja svim građanima Republike Hrvatske jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, poručuju iz MORH-a te povodom današnjeg obilježavanja Dana Hrvatske vojske objavljuju video koji objedinjuje njezinu 29-godišnju povijest. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HA
Hanok
14:54 28.05.2020.

Na globalnoj razini pridonosi mir....znači da i Amerika to radi jer smo s njima