Bilateralna suradnja

Ministar obrane Damir Krstičević u službenom posjetu SAD-u

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Ministar obrane Damir Krstičević u službenom posjetu SAD-u
10.07.2017.
u 10:37
Ministar Krstičević i američka veleposlanica Noyes izrazili su obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević primio je danas u radni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država Julietu Valls Noyes i američkog vojnog izaslanika u RH brigadira Roberta Mathersa, prilikom kojeg se razgovaralo o planiranom službenom posjetu ministra obrane Sjedinjenim Američkim Državama od 11. do 15. srpnja 2017. godine, priopćili su iz MORH-a.

Ministar Krstičević i američka veleposlanica Noyes izrazili su obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane te naglasili važnost predstojećeg posjeta ministra Krstičevića SAD-u.

Ministar Krstičević će se u Washingtonu susresti s ministrom obrane SAD-a Jamesom Mattisom i drugim visokim dužnosnicima te predstavnicima hrvatske dijaspore. Planiran je i posjet tvrtki Lockheed Martin, gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju. U Norfolku, ministra Krstičevića i izaslanstvo primit će zapovjednik NATO Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general Denis Mercier.

Ministar Krstičević će s američkim izaslanstvom u SAD-u razgovarati o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe te produbljivanju bilateralne obrambene suradnje, kao i o nastavku američke potpore i pomoći u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti.

Navedeni posjet SAD-u i Pentagonu predstavlja potvrdu izvrsne suradnje dva strateška saveznika i partnera sa zajedničkim interesima, koji dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u  koaliciji u borbi protiv terorizma. RH kao i drugi saveznici stavlja svoju infrastrukturu na raspolaganje, za potrebe međunarodnih napora SAD-a u borbi protiv terorizma. Takve aktivnosti provode se sinkronizirano kao i s drugim članicama koalicije i u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima dviju država. Suradnja RH i SAD-a i na ovom području potvrđuje izvrsne odnose i međusobno povjerenje između dva saveznika i doprinosi održavanju tih odnosa.

Republika Hrvatska iznimno cijeni pomoć koju su SAD pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije i operacije te kroz ostale oblike obrambene suradnje. Američka potpora ključna je za razvoj hrvatskih obrambenih  sposobnosti i kroz navedene donacije i druge oblike, ona iznosi oko 500 milijuna američkih dolara.

Isto tako, RH i SAD posvećene su brizi za branitelje i njihove obitelji. Stoga, Republika Hrvatska pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar southman
southman
11:08 10.07.2017.

Amerika i Engleska nikada neće biti zemlja proleterska !!!

Avatar anticenzura
anticenzura
11:09 10.07.2017.

Kako je ruzno citati ta govna o ratnoj masineriji iz jedne uredjene i bogate zemlje, gdje nikad nitko ziv ne govori o vojsci. Ja u zivotu nisam procitala nista o vojnoj masineriji ovdje u CH, a zemlja je super opremljena najmodernijom tehnologijom. Gradjani nista ne znaju o tome, kao i da ne postoji vojska u zemlji. A ovi siromasi, tudje zemlje im doniraju staro gvozdje, gradjani prevrcu po kontejnerima, drzava poluprazna, sve normalno se iselilo, a oni stalno na ratnoj nozi, dave naciju i mastaju o novim ratovima. Kako je to jadno, porazno i pogubno za jedan narod.

GV
golub Vaso
11:56 10.07.2017.

otišao opet na instrukcije u Langley