'OTVORENA VRATA

Ivica Dačić poručio: Beograd želi dijalog sa Zagrebom, ali...

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Stepinac
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Stepinac
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Stepinac
12.02.2017.
u 16:30
Srbijanski ministar vanjskih poslova kaže da je, unatoč Stierovu porijeklu bio spreman za razgovor. "Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim"
Pogledaj originalni članak

Srbija drži pruženu ruku i otvorena vrata za dijalog s Hrvatskom, ali neće pljeskati podizanju spomenika kardinalu Alojziju Stepincu i rehabilitiranju ustaštva u Hrvatskoj, izjavio je u nedjelju srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

"Hitler je za Nijemce simbol zla, nemoguće je da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uvjet za dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji", rekao je Dačić na redovitoj konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova.

On je u četvrtak "žalosnim" nazvao podizanje spomenika Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

Zbog toga ga je u subotu oštro kritizirao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je Dačića nazvao "komunističkim aparatčikom" i odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

Dačić kaže da je, unatoč Stierovu porijeklu, bio spreman za razgovor. "Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim", rekao je Dačić.

Istaknuo je da su vrata Srbije otvorena i da Beograd želi dijalog sa Zagrebom, ali tome ne može voditi rehabilitacija zločinaca i genocida.

Poručio je da ne želi polemizirati s hrvatskim dužnosnicima, ali kaže kako je obaveza Srbije da reagira na rehabilitiranje ustaštva u Hrvatskoj, kao i obaveza Hrvatske kao članice EU-a.

"Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH", istaknuo je Dačić i dodao da Hrvatska može "podizati i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne tjeraju da tome aplaudiramo".

Stier je Dačićeve izjave o Stepincu nazvao "napadom u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika, kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala".

Dodao je da je MVEP zbog toga izrazio srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu oštar prosvjed i odbilo Dačićev zahtjev za bilateralni susret.

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku uoči 57. obljetnice njegove smrti 10. veljače 1960.

>> Zaustavljanje kanonizacije blagoslov je da se razotkriju namisli nekih srdaca

>> Ivica Dačić: Hrvatska je frustrirana jer Srbija niže uspjehe

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 108

DU
Deleted user
16:55 12.02.2017.

državi u kojoj je presjednik četnićki vojvoda, presjednik vlade okorjeli četnik i ministar vp jedan iz miloševičevok aparata koji su izvršili agresiju na cjelu regiju i napravili narodima teška zla i patnje treba ich ignorirat i izolirat. regija se mora ujedinit i na vrjeme upozorit EU i svjet da su to opasni ljudi vladari i da treba Srbiji uvesti sankcije sve dok se ovi provokatori i ratni huškači ne sklone sa vlasti i ostave sve zemlje u okruženju na miru.

Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
17:12 12.02.2017.

Ovo već postaje dosadno. Ne mogu do kraja da dokučim svrhu ove političke igre u kojoj je,rekao bih,Srbija ta koja podiže tenzije i inicira sukobe.Lično,šta me se tiče kakve (i kome) spomenike podižu u Hrvatskoj. To je druga država i ne vidim kakve refleksije to može imati na srpsko društvo. Osim toga,stalno se potenciraju nekakvi međusobni razgovori. Ja ne vidim o čemu toliko ima da se razgovara,krvavo smo se razišli i treba da ide svako na svoju stranu,čemu to večito vraćanje istog?

DU
Deleted user
17:02 12.02.2017.

Dačić ima ispruženu jednu ruku, a u drugoj drđi skriveni nož. Sve je to već viđeno. Bizantinci ( prevari, slaži, ukradi, nekultura...)