mišetić u mostaru

'Da je presuda bila drukčija, već bi se učilo o zločincu Tuđmanu'

Foto: Zoran Krešić
Luka Mišetić, tribina u Mostaru (1)
Foto: Zoran Krešić
Luka Mišetić, tribina u Mostaru (1)
Foto: Zoran Krešić
Luka Mišetić, tribina u Mostaru (1)
Foto: Zoran Krešić
Luka Mišetić, tribina u Mostaru (1)
Foto: Zoran Krešić
Luka Mišetić, tribina u Mostaru (1)
22.01.2013.
u 22:27
Mišetić je pozvao vlasti i javnost u Hrvatskoj da kapitaliziraju stečevinu Haaškog tribunala upozoravajući da je u Srbiji, ali i u Hrvatskoj na djelu relativiziranje istine o posljednjem ratu.
Pogledaj originalni članak

– Realnost je da svi moraju surađivati u regiji, međutim, taj dugotrajni mir mora se izgraditi na povijesnoj istini. Haaški sud je donio zaključke o ratu. Hrvatska kad tad mora inzistirati na primjeni presude. Da je drukčije presuđeno, ratni zločinac bi bio predsjednik Tuđman i Gotovina, a povijesni udžbenici već bi bili promijenjeni da se uči o zločincu Tuđmanu. Nije u redu da se ponovno govori o genocidnim Hrvatima nakon što je Haaški sud rekao svoje – rekao je Luka Mišetić u Mostaru na tribini posvećenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Rijetko je kada bio tako posjećen skup kao na tribini na kojoj je govorio odvjetnik hercegovačkih korijena koji se iskazao u postupku obrane hrvatskih generala. Na tribini je Hrvate iz BiH posebno zanimalo odvjetnikovo razmišljanje o sudbini hercegbosanske šestorke, te hoće li se Stjepanu Mesiću suditi za "veleizdaju", kako je glasilo jedno pitanje iz publike zbog krivokletstva i predaje dokumenata iz predsjedničkog arhiva.

– Koliko znam, Mesiću neće biti suđeno jer ne vidim da je činio kaznena djela. Oko njegove političke odgovornosti prepustio bih sud političarima. Uglavnom, Haaški sud je odbio i njegove prijašnje navode o karakteru posljednjeg rata u kojemu je istaknuo da je Tuđman želio da u Hrvatskoj ostane tek tri posto Srba – rekao je Mišetić. Pozvao je vlasti i javnost u Hrvatskoj da kapitaliziraju stečevinu Haaškog tribunala upozoravajući da je u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, na djelu relativiziranje istine o posljednjem ratu.

– Upravo zbog mira u regiji srpsko društvo mora prihvatiti odgovornost za ratove i BiH i Hrvatskoj. Mir koji nije na povijesnim istinama stvorit će uvjete za nove osvete. Ratovi na mitovima zasnovani su 90-ih godina. Ne smijemo dopustiti da srpski nacionalizam stvori mitove za nove sukobe. Istinu je utvrdio kazneni tribunal u Haagu. Bila bi šteta da Hrvatska propusti iskoristiti šansu da se prihvati haaška istina – kaže Luka Mišetić.

Nije želio špekulirati o tome hoće li se general odlučiti kandidirati za predsjednika.

Ante Gotovina slobodan je čovjek. Ne znam njegove namjere, a sve da ih i znam, ne bih ih ovdje rekao – rekao je iskreno odvjetnik koji je za tu izjavu zaradio pljesak. Jednak je bio slučaj i kada je rekao da je bivša Haaška tužiteljica bila katastrofalna.

''Kada nemate racionalnu osobu na mjestu tužiteljice, onda se događa da su protiv ukupno devet osoba izrečene oslobađajuće presude, a oni su proveli 40 godina u pritvoru i nijednu lipu neće dobiti kao odštetu za zlodjela Carle del Ponte".

Mišetić nije osobito optimističan oko uspjeha hrvatske tužbe za genocid, navodeći da bi presuda srpskom generalu Zdravku Tolimiru u Haagu mogla predstavljati presedan.

– Za hrvatsku tužbu od početka se znalo da će je biti teško dokazati, ali nakon posljednje presude Zdravku Tolimiru, sud je istaknuo kako je genocid počinjen uz Srebrenicu i u Foči, gdje se spominje nekoliko ubijenih civila. Ako Haaški sud potvrdi u slučaju Tolimir taj presedan, to se može iskoristiti i povećati izglede Hrvatske – pojasnio je odvjetnik Mišetić.

Nije mogao prognozirati ishod prvostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg-Bosne, upozoravajući da se u Hrvatskoj tome pitanju ne posvećuje dovoljna briga. Ipak, rekao je da bi oslobađajuća presuda bila olakšanje za Hrvatsku, a da bi za Hrvate u BiH imala ogromno značenje.

– Kao što je Gotovina simbol za Hrvatsku, tako bi i oslobađanje šestorice isto značilo za Hrvate u BiH – rekao je Mišetić.

>> 'Carlu del Ponte treba kazniti, tražimo i da se ispriča Gotovini'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

MR
MrNo
23:41 22.01.2013.

Vjerujem da ne možete zamisliti što bi srbi učinili da je presuda generalima bila drukčija. Onda bi vidjeli kako se radi na vanjskopolitičkom planu. Žao mi je što su naši i pozicija i opozicija konjušarski raspoloženi prema svemu izvana i maćehinski prema svemu iznutra...Mišetiću hvala ...

RE
redgnom
23:44 22.01.2013.

Danas se uči o jednom od najvećih državnika svijeta. To je naš Tuđman. Tuđman koji je sasjekao velikosrpskoj hobotnici krake. Čovjek koji je uništio san o velikoj Srbiji. Pa jasno nam je da ga mrzite drugovi.

RE
redgnom
23:40 22.01.2013.

Mi Hrvati smo najpošteniji narod na svijetu. Dakako da ima i drugih poštenih. Ali ima i onih nepoštenih. Na žalost ti nepošteni nisu ništa naučili iz povijesti. Ali eto imate sve vrijeme ovoga svijeta za učenje. Pa krenite već jednom.