festival

Čipkana raskoš u kolijevci najljepših špica na svijetu

Foto: presnimila Lj. Risek
Čipkana raskoš u kolijevci najljepših špica na svijetu
20.09.2011.
u 08:59
Sve u Lepoglavi bit će u znaku čipke – od izložbi, radionica i predavanja, do mode, fotografija, festivalskih tiskovina i glazbe
Pogledaj originalni članak

Podizanjem festivalske zastave i svečanošću otvaranja jubilarnog 15. međunarodnog festivala čipke u četvrtak u 17.30 sati, Lepoglava će otvoriti vrata izlagačima iz osam europskih zemalja i potvrditi se kao domaćin najveće i najznačajnije manifestacije te vrste u regiji. Činjenica da festival ima i više nego renomiranu potporu – od pokrovitelja, predsjednika dr. Ive Josipovića i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO do ministarstava kulture, turizma i poljoprivrede te Varaždinske županije i Grada Lepoglave – svjedoči da je doista golem trud što su ga svih proteklih godina domaćini unosili u popularizaciju svoje čuvene rukotvorine napokon rezultirao prepoznatljivošću Lepoglave kao kolijevke jedne od najljepših i najskupocjenijih čipki na svijetu.

Malo je reći da je festivalski program bogat. Iako krcat različitim kulturnim i zabavno-popularnim događanjima, festival ipak prednost daje čipki na izložbama, u radionicama i u predavanjima, u modnom detalju, čak u festivalskim tiskovinama. Tako će odmah nakon otvaranja posjetitelji moći prošetati izložbenim prostorima te razgledati izložbe čipkarica iz Slovenije, Estonije, Rusije, Italije i Hrvatske (u budućem muzeju), mađarske halaške čipke i čipkarskog Cvjetnog vrta izlagača iz Idrije, Splita i Lepoglave (u Gostinjcu), lepoglavsku čipku na oltarnicima (u župnoj crkvi i u Domu kulture). U Galeriji Jamnić bit će izložen raznolik ciklus - čipkani šator izrađen prema nacrtu japanske umjetnice Akiko Sato, poštanske marke na temu čipke, izložba fotografija Branka Težaka o prošlim festivalima, kao i čipka na modnoj odjeći. U Domu kulture pak će se moći razgledati radovi gošći iz Španjolske, Belgije i Estonije, čipke iz zbirke Njemice Marianne Stang i iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt kao i skupocjena čipkana haljina iz radionice poznatog dizajnera Borisa Pavlina.

Da Lepoglava sva živi u znaku svojih špica, potvrđuje i podatak da će nakon otvaranja festivala posjetiteljima zapjevati grupa - Čipkice. I svi ostali dani, do nedjelje, bit će ispunjeni stručnim predavanjima čiji će lajtmotiv biti zajednički europski korijeni prostoručne čipke, ali i mnoštvom koncertnih događanja. Izdvajamo koncert u petak u 18 sati Čarobni svijet glazbe u izvođenju Ivane Novačić (alt) i Zorana Novačića (orgulje) u župnoj crkvi, pa cjelovečernji zabavni program Kavalira istog dana na terasi Ivančice, noćni zabavni program Navihanki iz Laškog u subotu navečer, dok će na završnici u nedjelju svirati Lepoglavski kaj i Enigma. 

Festival se zatvara u nedjelju velikim mimohodom svih sudionika festivala gradskim ulicama, bogatim kulturnim program desetak KUD-ova te podjelom diploma devetoj generaciji polaznica Škole lepoglavske čipke. I naravno, poznatim gradonačelnikovim gulašom. Medijski pokrovitelj festivala je Večernji list.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.