incident u europarlamentu

'Cipelom ‘made in Italy’ zgazio sam bruxelleske laži'

Foto: Reuters/PIXSELL
'Cipelom ‘made in Italy’ zgazio sam bruxelleske laži'
25.10.2018.
u 08:32
Incident se dogodio u utorak u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje je Moscovici objavio odbijenicu Komisije prijedlogu talijanskog proračuna
Pogledaj originalni članak

Potaknut incidentom u kojem je talijanski europarlamentarac cipelom nasrnuo na njegove službene dokumente, europski povjerenik za financije Pierre Moscovici apelirao je na Europljane da ostanu budni i prepoznaju fašizam u nadiranju.

Incident se dogodio u utorak u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje je Moscovici objavio odbijenicu Komisije prijedlogu talijanskog proračuna, a Angelo Ciocca, zastupnik Lige u EP-u, uzeo je Moscovicijeve dokumente sa stola po završetku press konferencije, izuo cipelu i stao njome mlatiti po papirima.

- Cipelom “made in Italy” zgazio sam hrpu laži koje je Moscovici napisao protiv naše zemlje. Italija zaslužuje poštovanje, a ovi #euroimbecili moraju shvatiti da više nećemo saginjati glave - napisao je Ciocca nakon tog incidenta na Twitteru.

Europski povjerenik Moscovici, inače Francuz, odgovorio je također na Twitteru:

- Epizoda s “cipelom made in Italy” je groteskna. U prvi mah se možemo nasmijati i banalizirati to jer je smiješno, potom se naviknemo na gluo simbolično nasilje, i onda jednog dana probudimo se u fašizmu. Ostanimo oprezni! Demokracija je krhko blago - poručio je Moscovici. Dodao je kako ljudi poput ovog talijanskog europarlamentarca ne poštuju pravila, institucije i demokraciju.

Italija, kojom vladaju stranke Liga i Pet zvijezda, ulazi u otvoreni sukob s Europskom komisijom po pitanju svog proračuna, koji sve članice euro zone šalju na blagoslov prije usvajanja, a najnoviji talijanski prijedlog proračuna odbačen je u Komisiji zbog kršenja fiskalnih pravila euro zone. To je prvi put da Bruxelles odbacuje nečiji prijedlog proračuna i daje rok od tri tjedna za izmjenu prijedloga, što talijanska vlada odbija.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar Floyd1
Floyd1
09:08 25.10.2018.

Čím to nije kako kazar Moscovici hoće, onda je to fašizam. Humanizam i renesansa su počeli u Italiji, nek nastave.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
16:48 25.10.2018.

L'Italia merita rispetto!...Liga nije fašistička, a još manje je to pokret Pet zvijezda...U Italiji je sada fokus na realnoj ekonomiji koja najviše interesira građane, dok su ovi u Bruxellesu izgleda najviše zabrinuti za banke i krupni kapital..

Avatar superhik74
superhik74
19:48 25.10.2018.

Piere Moscovici je inace sin rumunjskog zidova i poljske zidovkinje, drzavljanin Francuske, veliki socijalista i cionista te veliki pajdas silovatelja Dominique Strauss-Khan-a takodjer zidova, cioniste bivseg generalnog direktora MMF-a. Pametnom dosta.