TUŽNA VIJEST

Četrdesetak migranta se utopilo blizu Maroka

Foto: Gareth Fuller/PRESS ASSOCIATION
Četrdesetak migranta se utopilo blizu Maroka
18.01.2022.
u 00:01
Maroko, na sjeverozapadnom kraju Afrike, tranzitna je zemlja za velik broj migranata koji se žele domoći Europe s njegove atlantske ili sredozemne obale.
Pogledaj originalni članak

Četrdeset troje migranata, među kojima troje malene djece i četrnaest žena, izgubili su život u nedjelju u potonuću njihova čamca blizu Tarfayje, na jugu Maroka, rekla je u ponedjeljak agenciji France Presseu španjolska nevladina organizacija Caminando Fronteras.

Među 43 poginula migranta - kojih je većina iz Afrike južno od Sahare - pronađena su samo dva trupla, dodaje organizacija koja temelji svoja izvješća na iskazima preživjelih i obitelji migranata.

Deset osoba s čamca je spašeno, navodi isti izvor.

"Desetero preživjelih, među kojima je šest žena, pozvali su u pomoć u četiri sata ujutro (u nedjelju) i nastavili komunicirati do šest sati (...) Vlastima (marokanskim) trebalo je više sati da ih lociraju i spase u moru blizu Tarfayje", rekao je glasnogovornik španjolske nevladine organizacije.

Migranti su se bili uputili na Kanarske otoke u Španjolskoj.

Maroko, na sjeverozapadnom kraju Afrike, tranzitna je zemlja za velik broj migranata koji se žele domoći Europe s njegove atlantske ili sredozemne obale.

Izvješće koje je Caminando Fronteras objavio početkom siječnja, pokazuje da je više od 4000 migranata poginulo ili je nestalo lani na svom putu u Španjolsku, što je dvostruko više nego u 2020.

Njihova tijela se u velikoj većini (94 posto) nikad ne pronađu pa se vode kao nestali.

U 2021. godini više od 37.300 migranata, uglavnom iz Maroka, stigli su u Španjolsku morem (na poluotok, na Baleare i na Kanarsko otočje), pokazuju najnoviji podatci španjolskog ministarstva unutarnjih poslova.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MX
Mister X
00:16 18.01.2022.

Četrdesetak migranta se utopilo blizu Maroka. Narvno da je to teško bilo gledati ali moramo i nas razveseliti koji ne plivamo prema njihovoj obali . Pa ih potopimo da probaju doma da se vrate Dobro narvmo da smo im zemlje shebali . A tko im je kriv što su muslimani ili crni ili Marokanci a možda i neki Libici. Jednostavno kako god gledamo nisu normalna demokratka raja ! ž Šta se imaju buniti Pametnije im bilo da su Ukrajinci njih bi obožavali svi demokrati na svijetu i Amerikanci ( osim Putina! ) a ovako sami su si presudili kao i Putin !