Češki sud o ratifikaciji Lisabonskog ugovora

Foto: AFP
Češki sud o ratifikaciji Lisabonskog ugovora
27.10.2009.
u 09:44
Češki senatori pak žele petnaesteročlano povjerenstvo u Brnu koje će odlučiti formira li Ugovor pravne temelje za stvaranjem europske "superdržave". Ako da, tvrde kako onda zasigurno ugrožava češku suverenost.
Pogledaj originalni članak

Češki Ustavni sud danas će raspravljati o pravnom izazovu ratifikacije Lisabonskog ugovora, a svoje žalbe pred sudom će iznijeti 17 čeških senatora koji tvrde da ratifikacija reformiranog ugovora krši suverenost Češke.

Podržava ih kontroverzni češki predsjednik Vaclav Klaus, jedini vođa zemlje članice Europske unije koji odbija potpisati Lisabonski ugovor, iako ga je odobrio češki parlament.

Ipak, osim što ratifikaciji "prijeti" Klaus, njime nije zadovoljna niti engleska Konzervativna stranka. Oni poručuju kako će održati referendum ratifikacije ako sljedeće godine formiraju vladu te ako do tada ne dođe do ratifikacije.

Češki senatori pak žele petnaesteročlano povjerenstvo u Brnu koje će odlučiti formira li Ugovor pravne temelje za stvaranjem europske "superdržave". Ako da, tvrde kako onda zasigurno ugrožava češku suverenost.

Češki Ustavni sud pod velikim je pritiskom, a saslušanje 17 senatora održat će se dva dana prije summita Europske unije kojeg će, čini se, zasjeniti problem češke ratifikacije Lisabonskog ugovora.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

UK
Ugo Kajvez
12:07 28.10.2009.

Česi su oduvijek koliko mi je poznato bili pametni i mudri narod ..... oprezni. Kako u doba komunizma tako i sada vide opasnosti od novog imperijalizma tj EU hegemonije .....

DO
downunder
10:06 27.10.2009.

Cesi ne bojte se, samo cekajte da Hrvatska udje u EU i raspast ce se ta superdrzava. Za manje od 20 godina uspjeli smo upropastiti svoju drzavu kako onda necemo tudju.

RO
romictea
10:45 27.10.2009.

I budali je jasno da Lisabonskim ugovorom EU preuzima suverenitet nad drzavama. Imali smo najocitiji primjer u svijetu bivse nam drzave. Multikulturala i drzava sastavljena od toliko raznih nacija, kultura i interesa jednostavno nije odrziva, osim jakim policijskim snagam koje ce represijom to pokusavati odrzavati. Dakle vijerojatni novi predsjednik Tony Bleir vec je najavio da ce ojacati EU policijske snage i nacionalne policije podrediti centralnoj EU policiji, stvaranje policijske super drzave. Kojim cinom nestaje demokracija, eto i za predsijednika pokusavaju nametnuti i postaviti bez izbora covijeka nakrvavijih ruku u Evropi Tony-a Bleira , covijek koji je direktno odgovoran za smrt stotina tisuca ljudi u Iraqu i mijestu mu je ukazamatima Haga a ne u predsjednickim dvorima u Bruselu. Isti taj Tony prima svake godine po 5 miljuna US Dolara od proizvodjaca GMO hrane, zato sto je naredio uvodjenje GMO u Velikoj Britaniji i cinom cega truje svaki dan desetke miljuna stanovnika, a to isto zeli nametnuti i cijeloj EU. Sada taj Tony radi kao posrednik UN-a za mirenje izmedju Palestine i Izrala, rezultat cega je jacanje cionisticke pozicije, na stetu Palestinaca, cime ce se samo povecati broj teroristickih akcija u Evropi.