Makedonija

Čelnici skupina Europarlamenta nominirali Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu

Foto: Reuters/PIXSELL
Čelnici skupina Europarlamenta nominirali Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu
27.01.2019.
u 20:02
Troje čelnika europarlamentarnih skupina naglasili su da su Cipras i Zaev imali političku hrabrost inzistirati na sporazumu unatoč protivljenju nacionalista u obje zemlje
Pogledaj originalni članak

Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva nominirali su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir čelnici triju skupina u Europskom parlamentu - socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene europske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je u subotu javila da su Udo Bullman, čelnik socijaldemokrata (S&D) u Europskom parlamentu, čelnica Zelenih Ska Keller te čelnica Ujedinjene europske ljevice-Nordijske zelene ljevice (GUE-NGL) Gabbi Zimmer u zajedničkom priopćenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu potonje zemlje "okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana".

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. lipnja prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Bullmann, Keller i Zimmer naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratificirao 11. siječnja ove godine a grčki 25. siječnja, model za "mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis".

Troje čelnika europarlamentarnih skupina naglasili su da su Cipras i Zaev imali političku hrabrost inzistirati na sporazumu unatoč protivljenju nacionalista u obje zemlje.

Bullmann, Keller i Zimmer kazali su da iz tih razloga "podupiru prijedlog Nobelovke Wided Bouchamaoui da se Ciprasa i Zaeva nominira za Nobelovu nagradu za mir za 2019.".

Predstavljajući nominaciju u Skoplju 18. prosinca, Bouchamaoui je rekla da je Prespanski sporazum model za rješavanje problema u budućnosti i da će njegova ratifikacija "poslati snažnu poruku da je dijalog moguć".

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi europski političari dati potporu nominaciji Ciprasa i Zaeva.

Pogledajte video specijal o Angeli Merkel:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZN
znam
12:54 28.01.2019.

Kriteriji su srozani kada je Obama dobio Nobela ni za sto. Covjek koji je bio ukljucen u toliko ratova: Libija, Sirija i koji je instalirao osobe koje ce unistiti ovaj planet sa probitkom tehnologije (5G). Covjek u cijem je mandatu ubijeno vise crnaca nego u zadnjih 50 godina, covjek koji ima zabavu na spovodu Nelsona Mandele. Sanse da Cipras i Zaev dobiju Nobela su minimalne.

TE
teoodd
22:52 27.01.2019.

nobelova nagrada tone sve vise i vise