BUDITE SPREMNI!

Čeka nas izuzetno promjenjivo vrijeme: Nakon kiše i hladnoće slijedi poboljšanje, pa opet pogoršanje

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: DHMZ
06.05.2021.
u 08:59
U drugom dijelu petka na kopnu će doći do naoblačenja, no smirivanje je moguće već do subote ujutro pa će vikend biti većinom sunčan.
Pogledaj originalni članak

Vrijeme koje nas očekuje u sljedećih nekoliko dana bit će i više nego promjenjivo, a ne bi bilo loše u torbi imati za svaki slučaj i kišobran, ali i kremu za sunčanje. 

– I u prvom dijelu četvrtka ponegdje će padati kiša. Zatim će se razvedriti do drugog dijela petka kada bi osim pljuskova moglo biti i grmljavine, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Sunčano će biti i u prolazno svježiju subotu, na Jadranu i burnu, a suho će se zadržati i u topliju nedjelju te početkom sljedećega tjedna, kada će uz novu južinu dnevna temperatura ponovno rasti, osjetnije na kopnu – kazao je meteorolog i voditelj vremenske prognoze na HRT-u. 

U četvrtak u početku oblačnije, ponegdje uz kišu pa razvedravanje

Kiša će padati na istoku zemlje u prvom dijelu četvrtka, i to većinom na zapadu Slavonije. Očekuje se da će vjetar uglavnom biti slab. Jutarnja temperatura bit će od 6 do 8°C, a danju između 16 i 19°C.

– Još svježije bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će mjestimična kiša padati u noći, samo rijetko još ujutro. Danju postupno razvedravanje, ponegdje opet uz umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najviše kiše past će u Gorskom kotaru i u riječkom zaleđu. U najvišem gorju moguća je i pokoja pahulja. Ujutro će podno Velebita nakratko zapuhati jaka bura s olujnim udarima, koju će u drugom dijelu djelomice sunčanog dana zamijeniti jugozapadnjak i južni vjetar pa će more biti valovito – navodi poznati meteorolog. 

Foto: DHMZ

Očekuje se kako će u Dalmaciji biti djelomice sunčano. Kiša je vjerojatnija u unutrašnjosti. Što se tiče vjetra, jugo i jugozapadnjak bit će umjereni, a more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura trebala bi biti od oko 8°C u unutrašnjosti, do 15°C na obali i otocima, danju oko 21°C.

– Na krajnjem jugu Hrvatske uglavnom suho i sunčano. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i južni. More malo do najviše umjereno valovito. Temperatura mora između 16 i 19°C, temperatura zraka ujutro oko 14°C, a danju od 19 do 21°C - navodi Izidor Pelajić.

U petak opet česta kiša pa stabilnije

U drugom dijelu petka na kopnu će doći do naoblačenja, no smirivanje je moguće već do subote ujutro pa će vikend biti većinom sunčan. U subotu ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle, u nedjelju ujutro u gorju slabog mraza. Nakon danju svježije subote – od nedjelje osjetno toplije.

Promjena vremena u drugom dijelu petka u Dalmaciji će se vjerojatno osjetiti samo po jugu, dok su na sjevernom Jadranu mogući i izraženiji pljuskovi i grmljavina, a do kraja dana nakon jakog jugozapadnjaka – bura. Bura će u subotu ujutro zapuhati duž cijele obale, no brzo će okrenuti na sjeverozapadnjak – osobito izražen na otocima, a duž obale nastupit će smirivanje. Nedjelja će biti pretežno vedra, mirna i malo toplija – prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

VIDEO: Profil zaposlenih u Hrvatskoj: Prosječna plaća u 2020. bila je 6763 kn, a 7% zaposlenih ima samo osnovno ili niže obrazovanje!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.