Švedski diplomat

Carl Bildt: Pusić mi je rekla da će se kandidirati za UN. Ohrabrio sam je

Foto: Reuters/PIXSELL
\'Swedish Foreign Minister Carl Bildt briefs media after an accession conference with Turkey at the European Union Council headquarters in Brussels, December 21, 2009. REUTERS/Francois Lenoir (B
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Vesna Pusić
24.03.2015.
u 17:10
Otkrivamo kome je u Europi 
ministrica povjerila svoju ambiciju
Pogledaj originalni članak

Šveđanin Carl Bildt jedan je od onih ljudi u Europi s kojima je ministrica Vesna Pusić razgovarala o tome treba li se kandidirati za mjesto glavne tajnice UN-a prije nego što je takvu namjeru objavila hrvatskoj javnosti. Pusić je, podsjetimo, čak ustvrdila da poticaj za kandidaturu nije uopće bio njezin, nego je “došao iz Europe”, a iako dosad nismo uspjeli pronaći nijednog europskog dužnosnika ili diplomata koji bi rekao da je zaista prvi potaknuo Vesnu Pusić na utrku za čelno mjestu u UN-u, donedavni švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u razgovoru koji smo u subotu vodili u Bruxellesu priznao je da je ohrabrio Vesnu Pusić kad mu je ona prišla i rekla da se namjerava kandidirati.

Što sam joj rekao

– Ne bih rekao da sam je ja baš savjetovao da istakne kandidaturu, ali da, spomenula mi je to u jednom trenutku – kaže Bildt, koji je u Hrvatskoj ostao upamćen iz 1990-ih godina, kad je bio mirovni posrednik Europske unije za bivšu Jugoslaviju. Na pitanje je li ohrabrio Vesnu Pusić u tom razgovoru da se kandidira za novu glavnu tajnicu UN-a Bildt odgovara:

– Pa, nisam je obeshrabrio. Rekao sam joj: “Vesna, tvoje ime je zaista takve kvalitete da se to može dogoditi, nikad ne znaš”. Sigurno da joj nisam rekao: “Zaboravi tu ideju” – kaže Bildt, s kojim smo razgovarali na konferenciji Brussels Forum koja se ovog vikenda održavala u Bruxellesu. Švedski diplomat u razgovoru je komentirao i svoje viđenje Kolinde Grabar-Kitarović kao predsjednice Republike. Proteklih godina susretali su se upravo i na konferenciji Brussels Forum, koja okuplja neke od najutjecajnijih američkih i europskih lidera iz politike i biznisa.

Važna uloga Hrvatske

– Mislim da je njezin prethodnik Ivo Josipović napravio dobar posao što se tiče regionalnih pitanja. Pokazao je da Hrvatska igra vrlo važnu ulogu na regionalnoj pozornici. I siguran sam da će ona to nastaviti. Naprosto zato što to u nacionalnom interesu Hrvatske – smatra Bildt. Po njemu, HDZ iz kojeg potječe Kolinda Grabar-Kitarović više nema razloga bojati se “regije” i pokušavati Hrvatsku distancirati od jugoistočnih susjeda jer je Hrvatska sada čvrsto usidrena na Zapadu, u NATO-u i Europskoj uniji.

– Tako čvrsto usidrena na Zapadu, Hrvatska može s većim samopouzdanjem i sigurnošću igrati svoju ulogu na Balkanu. Uostalom, vrlo je teško vidjeti razvoj te regije bez uloge Hrvatske – smatra Bildt.

>> Vesna Pusić: Ideja o kandidaturi za UN došla je izvana

>> Pusić nije rekla predsjednici da će se kandidirati za UN

>> Ima li Vesna Pusić šanse u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

DU
Deleted user
17:21 24.03.2015.

MI 6 ekipa drži jedan drugome tzv. lopovske ljestve. Bildt je zloglasan u samoj Švedskoj, kao tamošnji političar - neovisno o reputaciji koja ga prati na exSFRJ području. S velikim divljenjem su švedski mediji pratili kako su ga balkanski "razapeli" - po sistemu odobravanja, bio tamo takav kakav je bio i doma...

ZD
zdepar
17:18 24.03.2015.

potpora toga C. Bildta nam je svima u regionu jako važna

DO
dora71
17:46 24.03.2015.

Megaljiga