RAVNATELJ HZJZ-a

Capak objavio nove kriterije za testiranje i izolaciju

Foto: Admir Buljubasic/PIXSELL
Krunoslav Capak
21.09.2020.
u 13:12
Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, a treća bitna novost jest da osobe koje su bile pozitivne, osobe koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju ako i budu u kontaktu sa zaraženom osobom
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je trenutačnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj i najavio novine vezane za izolaciju. 

– Najbitnija promjena u dokumentu jest da će izolacija od sada trajati 10 dana, dosad smo imali 14 dana – rekao je Capak za N1, govoreći o novom dokumentu o koronavirusu koji će izdati te je istaknuo da osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji.

– Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi – rekao je Capak.

VIDEO Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju

Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, a treća bitna novost jest da osobe koje su bile pozitivne, osobe koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju ako i budu u kontaktu sa zaraženom osobom – rekao je Capak.

Na pitanje spremaju li se nove mjere, ravnatelj HZJZ-a kazao je da ponedjeljkom imamo manje brojke zbog manjeg broja testiranja te da ćemo sutra imati više. 

– Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti. Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima oko 2500, a od početka epidemije do danas nešto je manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji preminu – rekao je Capak, piše N1.

Rekao je da trenutačno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer se okupio velik broj ljudi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

NA
Nadalinaaa
14:09 21.09.2020.

Je li rekao koliko je pouzdan PCR test? Je li se možda g. Capak osvrnuo na studije s Harvarda i Oxforda koje dokazuju da PCR testovi masovno pokazuju lažno "pozitivne" rezultate, a na takvim lažnim rezultatima se zasniva cijela ova panika? Ne, nije! On i Stožer su se pretvorili u Ured za statistiku i svakodnevno izvikuju brojke izvan znanstvenog konteksta. Koja je to motivacija u pozadini da liječnik zaboravi svoje medicinsko znanje i postupa po direktivama nekog tzv. autoriteta?

NE
nečešrazbojniče
20:54 21.09.2020.

I još nešto jako bitno. Ukoliko ste zaraženi na poslu. Nemojte pristati na izolaciju i smanjenje plaće te nekakav postotak od 4000 koje daje država. Na poslu biti zaražen je POVREDA NA RADU a svima nam oduzimaju za zdravstveno.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:50 21.09.2020.

kako je moguće da su tisuće ljudi lišeni slobode bez sudske presude a radi se o ljudima koji su smješteni u umirovljeničke domove... ustav jasno propisuje da pravo na slobodu može ukinuti samo sudska presuda a naši umirovljenici su lišeni slobode gotovo 6 mjeseci uz manji prekid ...