Alarmantno

Čak 5000 djece lani je doživjelo nasilje u obitelji

Foto: Petar Glebov/Pixsell
Čak 5000 djece lani je doživjelo nasilje u obitelji
12.06.2010.
u 17:51
Dva dana nakon zločina nijema od boli sjedi u dvorištu kuće, drži se za glavu i plače, okružena rodbinom.
Pogledaj originalni članak

Kakav su samo užas doživjele šestogodišnjakinja i 14-godišnjakinja, kćeri Darka Gajića u posljednjim sekundama života dok su u petak u zoru gledale oca kako je nakon svađe s majkom pištolj uperio u njih? Kako će majka Ž. G. (34) živjeti sa spoznajom da joj je bivši suprug ubio djecu, to samo ona zna.

Dva dana nakon zločina nijema od boli sjedi u dvorištu kuće, drži se za glavu i plače, okružena rodbinom. Otišla je od njega, pokušala živjeti u miru s djecom i nepokretnom majkom i nije uspjela. Je li društvo učinilo sve da nju i djecu zaštiti od nasilnog muža? Lani je zbog nasilja u obitelji 18.591 građanin zatražio intervenciju policije, a gotovo 5000 djece i malodobnika svjedočilo je nasilju, piše u izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik. Od ukupno 49 ubojstava, 21 ženu ubio je član obitelji! Kada se gledaju ti podaci, prijeti nam veća opasnost od obiteljskih zločina nego od mafije. Dječji psihijatar Nenad Jakušić kaže da se svako dijete koje svjedoči nasilju u obitelji, koje gleda oca dok viče na majku, osjeća i samo zlostavljano.

– Ako otac tuče majku, dijete se osjeća kao da tuče njega – objašnjava. Briga za zdravo društvo počinje u vrtićima u kojima treba raditi s djecom iz rizičnih obitelji, kakva je bila i Gajićeva, jer u Malom Lošinju mještani još pamte izgrede njegove braće, a i otac mu je imao problema s alkoholom. Kasno je kada nasilnici odrastu plijeniti im nelegalno oružje, strpati ih nakratko u zatvor jer mnogi slučajevi pokazuju da je agresija nasilnika patološka i da se uvijek vrate objektu agresije – djeci i ženi. Za šokirane Gajićeve sumještane potvrda da je on zločin planirao je to što je pištolj imao kod sebe. Bio je ribar, član i trkač rekreativac AK Lošinj. Nikome nije govorio da mu se brak raspao, štoviše prikazivao je obiteljsku situaciju idiličnom, a razdvojeni život kao trenutačnu situaciju.

– Nije mu uspjelo pomirenje, nedavno je otišao u Zagreb vjerujući da će suprugu uvjeriti da opet žive zajedno, no ona mu je rekla da se želi razvesti – kaže stariji Lošinjanin. Što je to moglo značiti za njega, iščitava se iz riječi dr. Jakušića koji kaže da ljudi koji su u stanju počiniti takav zločin djecu i ženu ne doživljavaju kao osobe nego kao stvari koje možeš i razbiti ako si ljutit. U Zagreb je Gajić otišao u četvrtak predvečer, a u posljednjem autobusu koji ide u Rijeku i Zagreb nije bio. Do Zagreba je navodno stigao kombijem svojega poznanika.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

MA
maruška
21:34 12.06.2010.

Dajkane, doista imam razumijevanja za tvoju i slične situacije. Ali ubiti vlastitu djecu? Tu čak ne možemo govoriti ni o afektu, idiot je došao s pištoljem!

OB
-obrisani-
23:19 12.06.2010.

kako pomoći toj djeci dnevnohr.com

SO
sotokuco
20:23 12.06.2010.

Mene je moja majka u djetinjstvu zlostavljala. Više sam od nje dobio batina nego kako se ono figurativno kaže \"Isus na križu\". Sada znam da je sve bilo opravdano, i ruka joj se pozlatila. Da me tako nije odgajala danas bi ja bio nitko i ništa od čovjeka. Beskrajno sam joj zahvalan na svakoj batini.