istraživanje

Čak 41% stanovnika Hrvatske rođeno je u BiH ili ondje ima rođake

Foto: 'Mile Pavlovic/Vecernji list'
'bih - 09. 09. 2009. - Medjugorje, Bosna i Hercegovina Hodocasnici Skupina od 50-ak hodocasnika iz Poljske u Medjugorju Photo: Mile Pavlovic/vecernji list'
Foto: 'Zoran Grizelj/Vecernji list'
'spo...medjugorje...16.01.2009...brdo gospina ukazanja i zupni ured...dinamo pripreme...hercegovina...4 dan, prijepodne bez treninga vodstvo i igraci dinama iskoristili za posjet zupnom uredu i brdu g
Foto: 'nino strmotic/Vecernji list'
'obzor-10.09.2009.,mostar,Bosna i Hercegovina-reportaza u vezi utakmice zapadna i istocna strana mostara zapadna strana Photo:Nino Strmotic/Vecernji list'
08.05.2012.
u 19:08
Samo 26 posto hrvatskih ispitanika nema nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom.
Pogledaj originalni članak

Čak 41 posto ispitanika u Hrvatskoj i 35 posto u Srbiji ili je rođeno u Bosni i Hercegovini ili u toj državi ima obitelj i rođake, rezultat je to istraživanja koje je provela njemačka zaklada Friedrich Ebert u suradnji s agencijom Millenium promocija.

U Bosnu putuje čak 43 posto Hrvata u dobi između 45 i 60 godina, pri čemu prednjače ispitanici s fakultetskim obrazovanjem. U BiH, prema provedenom istraživanju, čiji će rezultati biti ujedinjeni u studiji „Imidž Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Hrvatskoj i Srbiji", koju potpisuje Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti, najviše putuju stanovnici Slavonije, Istre i Primorja, a najmanje oni koji žive u sjevernoj Hrvatskoj.

Kod srbijanskih ispitanika situacija je slična pa u Bosnu najviše putuju oni u dobnoj skupini od 31 do 44 godine, a najpovezaniji su s tom državom ispitanici iz Beograda. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici iz Hrvatske nešto više rodbinski povezani s BiH, a ispitanici iz Srbije poznanstvima i prijateljstvima. Dvadeset i šest posto hrvatskih ispitanika nema nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom.

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 762

DE
delmat
20:21 08.05.2012.

Herceg-Bosna je srce Hrvatske.

Avatar Robert28
Robert28
22:56 08.05.2012.

Dva milijuna Hrvata ima BiH podrijetlo!

Avatar Bud Humski
Bud Humski
22:16 08.05.2012.

Da vam nema ovih 41% iz BiH, vi bi bili malo Madjari, malo Srbi, malo Talijani, malo Germani, malo…, ne znam ni ja vise koje su sve vojske lijepom vasom prolazile…, uglavnom, vi ne biste ni znali da ste Hrvati. Hrvati iz BiH su vam podarili identitet, i drzavu, i zbog toga bi trebali vec jednom pokazati malo postovanja i pristojnosti. Ili je to doista previse za ocekivati od vas!